„Byla to ta nejlepší věc, co mě napadla, sebrat Elu a pár věcí a vyrazit na rok na thajský ostrov Ko Tao. My v Evropě jsme hrozně zaměření na výkony, takže i děti se hrozně měří výkonem. Začíná to v poradnách, kde dítě musí přesně srovnat kostičky, musí rozeznat barvy tím a tím způsobem, musí neustále podávat výkon,“ popisuje důvod, proč se rozhodla vyrazit na rok do cizí země.

„Mně se tam třeba za celou dobu nikdo nezeptal, kdy už bude chodit, kdy mluvit… Tyhle otázky jsou pro rodiče strašně zatěžující, protože na odpověď ani nechcete pomyslet, natož ji vyslovit,“ vypráví Lenka Bártová. Když si vyčistila hlavu a nabrala síly, vrátila se do Česka. Přitom se stále vracela na začátek...

Měla být "ležákem"

Měla bezproblémové těhotenství i porod. Přesto se Eliška narodila jako miminko s postižením. „Pár dní po porodu mi připadalo, že nemá vůbec žádný oční kontakt a že není něco v pořádku, lékaři mě sice ujišťovali, že je vše správně, ale já se nenechala a řešila to dál,“ vzpomíná Lenka.

Lékaři nakonec po vyšetření na magnetické rezonanci oznámili děsivou zprávu: Holčička má vrozenou vývojovou vadu a bude z ní »ležák bez emocí«! V tu chvíli Lence pomohlo, že jí psycholožka neurologického oddělení předala kontakt na Ranou péči EDA, kde našla pomoc.

„Okamžitě jsem si dohodla schůzku a termín. Že k nám domů přijede paní a poradí nám, co a jak. Je to hrozně složité, protože když je žena těhotná, tak už má představy, co s tím dítětem bude dělat… A to vše najednou musíte zbourat, tyhle představy,“ pokračuje.

Pomocníkem tablet

Přesto, že lékaři předpovídali, že z holčičky bude »ležák«, maminka to nevzdala a pracovala s ní. „Je to nakonec jiné dítě, umí si říci, co chce a nechce, sice nemluví, ale na iPadu si ukáže obrázky. Pozná barvy, ví přesně, kde je a s kým je, co ji baví, co chce a nechce jíst. Oproti zdravému dítěti je to ale pořád dítě s těžkým kombinovaným postižením. Je na ní vidět, že se s ní pracovalo,“ popisuje aktuální stav Lenka.

Práce pro EDU

Když se vrátila Lenka s malou Eliškou z Thajska, vydělávala si nějakou dobu brigádami. Pak si udělala kurz fundraisingu (systematická činnost, jejímž výsledkem je získání fi nančních či jiných prostředků na obecně prospěšnou činnost) a plánovala, že začne shánět peníze pro svoji dceru.

„Zjistila jsem, že mě to ale baví a že bych se tím mohla živit a začala jsem pracovat pro EDU, která mi ze začátku pomohla také,“ vysvětluje Lenka Bártová.

V pondělí v 11 hodin budou na vaše otázky na Blesk.cz odpovídat pracovnice Rané péče EDA Lenka Bártová a Tereza Vísnerová.

Autor: 

Fotogalerie
3 fotografie