Patnáct milionů korun! Téhle nabídce od ruské Ufy už hokejový Liberec neodolal. A tak se v extralize zrodila největší přestupová bomba sezony: Milan Hnilička (34), vůdce Bílých tygrů a dost možná největší osobnost soutěže odchází na hostování do Ruska! Podle informací Blesku si za pět měsíců pod Uralem přijde na víc než 20 milionů korun. Pro fanoušky je to ohromný šok. Z Liberce odchází tvář klubu, trojnásobný světový šampion, ikona, kolem níž pod Ještědem vystavěli z extraligového nováčka elitní tým. "To je pecka," píší čtenáři na internetových fórech. Pro Liberec je to ovšem hodně dobrý obchod. Ušetří za Hniličkovu gáži, od Rusů zinkasuje podle informací Blesku v přepočtu 15 milionů korun (což je víc než 10 procent klubového ročního rozpočtu a rekordní suma) a za šest měsíců může mít Hniličku zpátky. Do té doby bude novou jedničkou Marek Pinc (28), kterého Liberec získal na hostování z Vítkovic do konce sezony. Tým Salavat Julajev Ufa vede v současnosti ruskou superligu a od hlavounů má za úkol získat titul. Vedle Hniličky už má dva kvalitní brankáře: ruského reprezentanta Jeremenka a mladíka Tarasova. Český gólman ale bude v Ufě jasnou jedničkou. Co na přestup říká sám gólman? "V pondělí bude tisková konference, do té doby bych se k tomu nerad vyjadřoval," uvedl Hnilička, jenž ve čtvrtek vychytal výhru reprezentace nad Finy na Karjala Cupu.


Nepotvrzujeme, nevyvracíme Jak se postavil k přestupové senzaci Liberec, klub, který Hniličku uvolnil do Ruska? Zhruba podobně jako radní v Kocourkově. "Nepotvrzujeme to, ani nevyvracíme," píše se ve stanovisku vedení klubu, které se hodlá slavnostně vyjádřit až na tiskovce v pondělí ráno! Právě až po víkendu měla být podle libereckých plánů zpráva zveřejněna, informace ovšem unikla do médií z webových stránek ruského klubu. Vedení Vítkovic, odkud k Bílým tygrům odchází Pinc, je proto zcela transparentní. "S Libercem jsme dohodnuti, smlouvy jsou podepsány," uvedl ostravský manažer František Černík.
HNILIČKOVY ŠTACE Kde všude chytal? 1991-1995 .... zámořská juniorka a IHL 1996-1997 .... Kladno 1997-1999 .... Sparta 1999-2000 .... NY Rangers a Hartford 2001-2003 .... Atlanta 2003-2004 .... Los Angeles a Manchester 2004-2007 .... Liberec 2007-? .......... Ufa