„Můj klient byl propuštěn na svobodu, má stanovenou pětiletou zkušební dobu. Více se k věci nebude klient vyjadřovat,“ řekl webu Lamka.

Podle pravomocného verdiktu Dbalý s Toběrným ovlivnili v roce 2009 za úplatky tendr na nákup gamanože a zakázku na chorobopisy. Chirurg čelil společně s Dbalým v souvislosti s korupcí kolem nemocničních zakázek ještě další obžalobě, soud ale stíhání obou potrestaných mužů označil za neúčelné. Státní zástupce si proti tomu ohledně Toběrného marně podával stížnost, v níž rovněž poukazoval na lékařův postoj k celé věci a nedostatek sebereflexe.

Toběrný u Obvodního soudu pro Prahu 4, který o jeho propuštění rozhodoval na začátku března, podle serveru iDnes.cz uvedl, že se „stal součástí korupčního systému“. „Dnes bych byl první, kdo by z toho vystoupil. Toleroval jsem neetické jednání, místo abych na něj upozorňoval,“ uvedl tehdy bývalý náměstek Dbalého.

Toběrný ve výkonu trestu pracoval, a to jako lékař ve vazbě. U obvodního soudu také sdělil, že po podmíněném propuštění by dál na zkrácený úvazek pracoval jako praktický lékař v pankrácké věznici a zároveň by dělal chirurga na klinice Centrum zdraví Smíchov.

Fotogalerie
10 fotografií