Pražané si připomínají smutné jubileum 20 let od „tisícileté“ vody. Vše začalo 9. srpna 2002, kdy deště na jihu Čech ustaly a Vltavou protékalo 1 500 metrů krychlových za sekundu. Druhý den se začalo uklízet, první vlna záplav skončila. Ale už 11. srpna začalo pršet znovu. V sobotu 13. srpna zaplavila povodeň dostihové závodiště Velká Chuchle.

Dodnes zazlívají Pražané tehdejšímu primátorovi Igoru Němcovi výrok, ve kterém ubezpečoval obyvatele, že se nic neděje. „Já bych řekl, že Praha není ohrožena. Situace je, řekl bych, nadmíru výtečná,“ prohlásil večer 13. srpna pro ČT. Hned den nato zaplavila velká voda Karlín a Pražské metro. Vltava v Praze dosáhla ve Velké Chuchli ve 12 hodin průtoku 5160 metrů krychlových za vteřinu při výšce hladiny 782 cm.

Zážitky puberťáka

Filip Lachmann (35) vzpomíná, jak pár dnů před povodní pozorovali se svým dědečkem Orlickou přehradu, která už vodu nepobírala, takže ji pouštěli horem. „Ta obrovská padající masa vody byla neskutečná. Pod přehradou jen plavala mrtvá těla víc než půlmetrových tolstolobiků, kterým pád utrhl hlavu,“ vzpomíná pamětník, kterému bylo v té době patnáct let.

Příjezd do Prahy po Strakonické ulici prý vypadal jako most do Benátek a celá oblast soutoku Vltavy a Berounky už byla pod vodou. „Pak to začalo. Dál lilo a lilo, na ulicích se začali objevovat hasiči a armáda.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.