3D grafika nebo videomapping je v poslední době oblíbená cesta, jak dodat historickým památkám nový rozměr. Díky moderním technologiím se přímo před zraky diváků, dokáže rozpohybovat stovky let stará památka. Stejně tak je tomu i v případě Staroměstského orloje, který se pod rukou Dalibora Cee proměnil ve futuristické dílo.

Mladické nadšení

Dalibor se ke 3D grafice dostal už jako malý kluk na základní škole. „Babička se jednoho dne rozhodla, že chce na zahradě postavit pergolu. Strejda tehdy sehnal program 3D Max, aby v něm pergolu navrhnul. Mě to úplně nadchlo a každou volnou chvilku jsem k nim chodil a zkoušel, co program všechno dovede,“ vzpomíná na své začátky Dalibor.

Když se v deváté třídě rozhodoval, kde bude ve studiu pokračovat, nekladl se Dalibor rozhodně malé cíle. „Vybral jsem si střední školu ve Velké Británii, kde jsem studoval především vývoj počítačových her, ale také samozřejmě 3D modelování a zdokonaloval jsem se v programu 3D Max,“ říká.

Po studiu ve Velké Británii se Dalibor na tři roky přestěhoval na Kypr, kde pracoval pro architektonická studia. Vytvářel pro ně především 3D modely jejich návrhů. Po kyperské zkušenosti se vrátil do České republiky, aby v Praze přičuchl i k filmu, konkrétně ke snímku Petra Vachlera Tajemství a smysl života. „Ve filmu je použito hodně 3D efektů, já jsem se zaměřil hlavně na fluidní simulace a kouř. Zkrátka, když něco hoří nebo vybuchuje a nešlo by to kvůli bezpečnosti natočit, přijde řada na mě,“ říká Dalibor. Jeho práci mohou obdivovat i návštěvníci pražského planetária, kde se opět zaměřuje na různé fluidní simulace.

Futuristický orloj

Poslední Daliborovou prací je 3D animace Staroměstského orloje. Dalibora Cee spolu s umělci z Polska a Rumunska oslovila nadnárodní vývojářská firma Nvidia, aby ve speciálním videu představili ikonické památky jejich zemí. Polsko zastupuje Starý jeřáb v historickém přístavu města Gdaňsk, Rumunsko zase budova Unie rumunských architektů v Bukurešti. Dalibor si vybral orloj.

„Orloj je asi nejznámější česká památka. Už při první prohlídce mě napadlo nechat vystoupit jednotlivé části orloje ve vrstvách, čímž vzniknul velice zajímavý efekt.,“ popisuje svůj nápad. „Chtěl jsem propojit symboliku času a kulatý tvar orloje, využil jsem k tomu lesklé a zlaté barvy, aby celá animace získala futuristický vzhled,“ uzavřel.

 

Fotogalerie
20 fotografií