Celé dny prosezené u počítače a zavařená hlava. Asi jen málokdo nezná v dnešní době pocit mentální únavy. Někteří to řeší sportem, jiní zase zahradničením nebo kutilstvím. Fyzická práce totiž dokáže vyčistit hlavu a člověk má nakonec i radost z hmatatelného výsledku.

Podobně na tom byl i Tomáš Bouška, který pracoval jako finančník. Práce ho bavila, ale jak sám říká, čas od času potřeboval zkrátka vypnout a dělat něco jiného. „Vždycky mě lákala práce se dřevem, proto jsem jednou od manželky dostal poukaz na truhlářský kurz. Bylo to prima, ale prošli jsme jen úplné základy – třeba jak nabrousit dláto nebo ohoblovat hranol. Chybělo mi ale něco hmatatelného, co bych si z kurzu odnesl,“ říká Bouška. „Jasně, mohl jsem začít chodit do komunitní truhlárny, ale neměl jsem čas shánět si materiál a vymýšlet, co a jak vlastně udělám, proto jsem dostal nápad,“ dodává.

Nápad Tomáš dostal opravdu prvotřídní. Vymyslel službu, kam může přijít kdokoli. Nemáte zkušenosti se dřevem? Nemáte potřebné nástroje? Nic z toho nevadí. „Chtěli jsme vymyslet službu, kde se lidé nebudou muset o nic starat. Poskytneme jim vše, od materiálu, know-how až po místo a pracovní nářadí,“ říká Bouška. A tak bývalý finančník otevřel ve vršovické Jawa Factory dílnu s názvem Fushka.

Dílna nabízí k výrobě 5 různých projektů jako třeba dětskou hrazdičku, prkénko, dřevěnou hračku autobusu nebo stojánek na květiny. „Ke všemu dostane zákazník podrobný manuál podobný tomu z Ikea nebo Lega. Pokud nebude chtít, nikdo mu do práce nebude kecat. Když se bude chtít poradit, je k dispozici mistr,“ vysvětluje princip Tomáš Bouška. U každého projektu je napsaná cena a také počet hodin, které výroba zabere.

Nejtěžší bylo podle Boušky vymyslet kvalitně propracované návody. Protože sám není truhlář, jezdil se svými nápady za kamarádem až do Ostravy. Společně pak dávali dohromady technologický postup, jak jednotlivou věc vyrobit.

Každý, kdo se do Fushky chystá vyrobit svoje vlastní dílo, dostane předem e-mail s instrukcemi, jaké stroje bude ke zhotovení potřeba použít, a také přesný popis, jak s nimi zacházet. „Samozřejmě je vždy k dispozici mistr, který s fungováním rád poradí.“ Bezpečí zajistí i ochranné pomůcky jako rukavice, respirátory, špunty do uší a další nezbytnosti.

Fotogalerie
12 fotografií