Nezvaní hosté s exekučním příkazem přišli dům, ve kterém Táňa bydlí, vystěhovat od firmy, již ji pronajal současný vlastník, švagr, s nímž je kvůli vlastnictví ve sporu. „Objevili se ve středu. Přišlo 20 chlapů. Všechno vystěhovali. Hned jsem podala žádost o zastavení exekuce. Na místě mi ji zamítli,“ vysvětlila Táňa, která na adrese bydlí přes 20 let. „Zamkli dveře do koupelny, některé vysadili a hrozí, že vysadí i okna. Kličky už odmontovali,“ sdělila z okna domu.

Bojí se, že když jej opustí, najatá bezpečnostní agentura, která nemovitost s pozemkem hlídá, ji zpět nepustí. Jídlo a nezbytné věci ji sousedé háží oknem. „Děti odešly ven a teď bydlí po sousedech. V domě vypnuli teplo i elektřinu. Tu si tahám přes okno kabelem od sousedů,“ vysvětlila. 

Statečná družinářka z místní základky má podporu místních i starostky Kateřiny Šilhové Šafránkové. „Exekutor vystěhoval a odvezl do skladu vše, co patřilo paní Štěpánské a jejím dětem,“ uvedla starostka. „Zamezili jí i přístup na toaletu. Dáváme dohromady právní pomoc,“ doplnila.

O dům se soudí

O dům, ve kterém donedávna bydlela s dcerou Magdalenou (22) a synem Ondřejem (26) vede Táňa soudní spory. Manžel Viktor (56) jej totiž přepsal darem na bratra Jiřího (59). Podle Táni by nemovitost měla být společným majetkem manželů. Podle současného vlastníka Jiřího ale peníze na jeho stavbu dostal bratr Viktor od otce darem a tak se na něj institut společného jmění manželů nevztahuje.

Nestandardní exekuce

Přestože má Táňa v domě domu trvalé bydliště, nemá k jeho obývání právní titul. Jeho vlastnictví je předmětem soudního sporu. Exekuce na vyklizení byla namířena proti společnosti 3K Nájmy s.r.o., které byt pronajal Tánin švagr, ze strany nového podnájemníka Otillo Birova. „Výkon nesměřoval proti ní, ale proti fiktivnímu nájemci. Nebyla účastníkem řízení a nikomu nic nedlužila. Konzultovala jsem to i s jiným exekutorem a postup považuje za nestandardní,“ sdělila starostka Dolních Chaber Kateřina Šilhová Šafránková (184 00.cz – Za Lepší Chabry).

Video
Video se připravuje ...

Poslední možnost využít Milostivé léto. Čas dlužníkům se krátí Videohub

Fotogalerie
38 fotografií