Jeho heslem, je že na světě je ještě mnoho věcí, které lidstvo neztratilo nebo ještě nestihlo zničit, a ty si zaslouží být zachyceny na jeho fotografiích. Do Prahy poprvé přijel v roce 2016 díky práci pro Rádio Svobodná Evropa, pro které pracuje doteď.

„Žil jsem v Hong Kongu, Londýně nebo Petrohradě, ale Praha je místo, kde se opravdu cítím být jako doma,“ říká.

Česko má příběh

Česká historie a kultura je pro něj velmi inspirující. Zajímají ho příběhy českých legionářů nebo odboje proti nacismu a komunismu. „Nový Zéland miluji, ale příběh našeho národa je spíše příběh o tom, že evropští obchodníci koupili zemi od Maorů a pak ji se ziskem prodali,“ poznamenal.

Fotograf Amos Chapple z Nového Zélandu nafotil Prahu z nezvyklé perspektivy.
Autor: Amos Chapple

Pracovně většinou tráví spoustu času na cestách po různých zemích hlavně východní Evropy. Když Česko zasáhl koronavirus a zavřely se hranice, začal objevovat z neobvyklé perspektivy Prahu. Přišel tak s s novým a neotřelým pohledem na město. „Nemá smysl něco fotit, pokud to není nový nebo unikátní pohled,“ říká.

Objevuje příběhy

Sochy a různé skulptury objevuje, když chodí po ulicích nebo je hledá na internetu. Občas narazí i na hodně neobvyklá díla. Takovým je například socha z domu na Janáčkově nábřeží, která vypadá jako žába s křídly.

Fotograf Amos Chapple z Nového Zélandu nafotil Prahu z nezvyklé perspektivy.
Autor: Amos Chapple

Všiml si jí, když šel ráno po ulici. Nejedná se sice o nějaký slavný monument, ale rád by se poznal příběh autora toho díla. „Baví mě poznávat příběhy lidí, kteří z Prahy udělali tak skvělé město, které můžeme dnes obdivovat,“ dodal.

Jak přesně snímky vznikají, nemůže říci, ale prozradil, že existuje několik různých metod. Dříve se mimo jiné věnoval i fotografování pomocí dronů na místech, kde je to už nějakou dobu zakázané. Dokonce z toho vznikla kolekce na stránkách webu Business Insider.

Fotograf Amos Chapple z Nového Zélandu nafotil Prahu z nezvyklé perspektivy.
Autor: Amos Chapple

Amos Chapple začínal v roce 2003 jako reportér pro největší novozélandské noviny, pak se stal fotografem památek světového dědictví pro UNESCO. Od roku 2012 je na volné noze a jeho snímky se objevily na stránkách mnoha světových médií.

Vzhledem k tomu, že koronavirus mu zhatil cestovatelské plány, těší se nyní hlavně na dovolenou u moře se svou rodinou. 

Fotogalerie
22 fotografií