Jako student se Jiří Bína (72) občas na kole projel, od jeho čtrnácti let na projížďky nezbyl čas. Pak tátovi, který většinu života strávil v kanceláři, půjčila kolo dcera. „A začal jsem jezdit. Nejprve po Čechách a Moravě, po lesích, turistických trasách...,“ řekl Bína Blesku. Po pěti letech zatoužil po větším dobrodružství.

„Z náhlého popudu jsem si koupil anglického průvodce Cycling New Zealand. Řekl jsem si – když jsi za něj dal osm set korun, musíš něco udělat!“ vzpomínal Bína. Koupil brašny, stan, spacák, nosiče na kolo a roku 2002 bez jediné zkušenosti s náročnou cestou vyrazil přes půl světa na Nový Zéland. Najel tu 2186 kilometrů. „Až tam jsem zjistil, kolik zbytečností s sebou mám. Zbavil jsem se štětky na holení, knížek, zámků na skříňky, plachty na kolo... Jediné, co se mnou absolvovalo všechny cesty, bylo stále stejné kolo,“ prozradil Bína. Na něm pak absolvoval 15 výjezdů od Austrálie přes Japonsko až třeba po Jižní Afriku.

Dobrodružství bez plánu

„Ta volnost a nezávislost na cestách je nádherná. Kdo to nezažil, asi to nepochopí,“ tvrdí Bína, cestovatel, který si s plány předem hlavu nedělá. „Řeším vlastně jen místa odletů, příletů a víza,“ řekl. Všechno ostatní pak řeší až na místě, včetně cest mezi pamětihodnostmi, které chce vidět. „Někdy stojím na křižovatce a nakonec se rozhodnu pro směr, který úplně změní mojí vizi té cesty,“ přiznal. „Důležité je mít co jíst, mít se kde vyspat a kde si vyprat oblečení,“ dodal.

Zvládl počasí i lupiče

Na cestách musel Bína nejednou řešit i obtížné situace. Někdy technického rázu. „Třeba v Jižní Americe jsem nastavoval nosiče bambusem,“ řekl. Sem tam ho vypeklo počasí, když se ráno probudil v zasněženém stanu nebo uprostřed období dešťů. Vše ale zvládl, včetně několika přepadení! „Třeba předloni v africkém Johannesburgu na mě odpoledne na hlavní ulici někdo skočil a přiškrtil mě do bezvědomí. Když jsem se probral, byl jsem chudší o malý foťák,“ uvedl Bína. Ani takový zážitek mu však nevzal chuť cestovat.

Číslo 100

tolik tisíc kilometrů najel od svých 50 let cestovatel, nejdelší trasa 8312 kilometrů vedla po Aljašce.

Fotogalerie
36 fotografií