Odchod do důchodu nemusí znamenat další roky nicnedělání. Své o tom ví i Broňa, která už řadu let dobrovolničí v domovech pro seniory.  „Vše odstartovala nemoc mého manžela, který měl alzhaimera. Chtěla jsem mu být na blízku,“ prozradila, co ji přivedlo k této dobročinnosti pomáhat druhým bez jakéhokoli nároku na honorář.

Dnes už je bohužel její manžel po smrti, a od té doby žije Broňa sama. „Víte, je pro mě důležité, že se stále ještě cítím potřebná. Je to důležité pro mě i pro ty dámy tady,“ svěřila se Broňa s úsměvem od ucha k uchu mezitím, kdy se věnovala pomoci klientkám v domově pro seniory v městské části Praha-Slivenec, kde tráví každé úterní odpoledne.

»Tvoříme všechno možné«

Tyhle rukodělné aktivity jsou pro ně důležité, aby nezakrněly a neustále rozvíjely hmat a zručnost,“ rozpovídala se Broňa o tom, jak tahle aktivita není jen o tom, že by přišla na místo určení. Ve volném čase společně s kamarádkou, se kterou dobrovolničí, vymýšlí nové a nové nápady, aby tamější seniorky nevytvářely dokola jednu a tatáž hračku.

A tak při každé dílně si každý vybere to své, co ho láká. Zatímco jedna paní vyrábí látkového koníka, další prošívá polštář a jiná z větvičky a bavlnek vytváří lapač snů. „Je třeba myslet na to, že každý má jinak stará vnoučata... Ale jsou i dámy, které mají rády jen tvorbu, a tak se věnují jen dílčím úkonům a výsledný výrobek nechávají na vánoční jarmark,“ prozradila Broňa, že z výtěžku pak mohou koupit nové látky a další potřebný materiál, který ve svém volnu dobrovolnice předpřipravují. 

  I kdyby se vám nechtělo, přijdete, protože víte, že jste důležití, že by bez vás tyhle tvůrčí dílny nebyly,“ svěřila na závěr, že je tohle dobrovolnice o vzájemné pomoci, která jí dává více než by získala z finanční odměny.

Dobrovolníci jako společníci

Dobrovolníků není nikdy dost. Nezisková organizace ADRA neustále hledá nové nadšence, kteří mají chuť využít svůj volný čas k rozdávání radosti starším lidem. A co můžete se seniory zažít? Očekávejte zejména povídání a naslouchání, přes hraní společenských her, čtení knih až po společné procházky přírodou. Více informací o dobrovolnické činnosti se dozvíte na www.adrapraha.cz.

Během předchozích 12 měsíců jsme v rámci všech dobrovolnických center ADRA zapojili 2 457 dobrovolníků... Jedná se o období listopad 2017 až říjen 2018,“ těšila se Barbora Bezděkovská, vedoucí dobrovolnického centra a koordinátorka dobrovolníků. Dobrovolníci přitom mají možnost si vybrat, zdali budou pomáhat v domově důchodců, mezi duševně handicapovanými nebo třeba u dětí.

Fotogalerie
13 fotografií