Karol Stýblo před deset lety propadl chuti čokolády natolik, že se rozhodl vyrábět vlastní značku, kde by se mohl detailněji věnovat chutím a odrůdám kakaových bobů. „Odmalička jsem byl čokoholikem. Tímhle jsem si splnil svůj sen,“ prozradil pro Blesk.cz Karol Stýblo, zakladatel značky Lyra, kterého vášeň k čokoládě neopustila ani po mnoha letech. A právě kvůli jeho gurmánství jsme jej vyzpovídali, abychom zjistili, jaké trendy ve světě letí a podle čeho bychom se měli orientovat v nepřeberném množství značek, které na trhu nabízejí čokoládu.

Není čokoláda jako čokoláda

„Poprvé jsem se zamiloval do čokolády, když můj bratr odjel do Belgie. Tehdy jsem ho poprosil, aby mi přinesl první kvalitní čokoládu, která mu padne do oka. A přinesl mi Leonidas pralinky,“ po ochutnání si řekl, že svůj zbytek života bude věnovat právě této kakaové pochoutce. Následně se i vydal na cesty po světě, aby studoval kakaové zemědělství. „Navštívil jsem plantáže přímo v Jižní Americe, v Ekvádoru, Peru, Dominikánské republice, Kubu... Právě když jsem poprvé ochutnal čokoládu z Jižní Ameriky, řekl jsem si, že tohle jsem nikdy ještě nejedl a že přece to chci vyrábět.

Podle čeho si vybrat tu nejlepší?

Podle čeho tedy vybrat kvalitní tabulku? V první řadě doporučuje Karol pečlivě prostudovat složení, kdy položky na prvním místě jsou v čokoládě zastoupeny nejvíce. „Ideální složení u hořké čokolády je kakaová hmota, cukr, kakaové máslo, přírodní vanilka a případně sójový nebo slunečnicový lecitin. Ten lecitin, máslo a vanilka - nejsou nezbytnou součástí. Každopádně tam nemá co dělat rostlinný tuk, kakaový prášek, vanilin a podobně,“ prozradil.

Také upozornil, že bychom se měli zaměřit na typ cukru, který se do čokolády přidává. „Doporučuji třtinový, anebo kokosový cukr. Ale jako sladidlo používáme i panelu, což je vlastně čistá nerafinovaná třtinová šťáva,“ radil Stýblo. A v neposlední řadě jsou důležité samotné boby. Stýblo doporučuje hledat výrobce, který vyrábí čokoládu z
bobů jako Criollo, Trinitario, Fino de.

Experimentování je často jen bulvár

Nabídka čokolád je čím dál různorodější, a tak se podnikatelé předhání, který přijde se zajímavější chuťovou kombinací. Čokolatiér Karol však není zastáncem velkých experimentů. „Měl jsem možnost ochutnat mnoho experimentů, jako je například slanina v čokoládě, a další nápady, kdy se výrobci snaží zaujmout něčím bulvárním, ale podle mě nevhodným,“ svěřil. Zároveň se ale přece jen rozpomněl na neobvyklou čokoládu, která mu učarovala. Jednalo se čokoládu z Papuy, kde se boby suší dýmem, který vytváří neobvyklé kouřové aroma.

Čokoládový rituál

Nejen pití čaje a kávy má své rituály. Čokoholik Stýblo má i svůj, kdy před degustací nejí žádná kořeněná jídla, která by požitek mohla značně narušit. Také před konzumací čokolády nekouří, a ani nepije. „Potom už se jen pohodlně usadit, nechat si čas, vdechovat krásně vůně čokolády a nechat si rozplývat příběh čokolády na jazyku,“ prozradil, že taková kostička čokolády může být jistým druhem meditace.

Co letí ve světě?

Přestože sám neholduje šíleným kombinacím, přece jen se alespoň pozorování světových trendů na svých cestách nevyhne. Jaké tedy čokolády letí v zahraničí? „Velmi populární jsou teď čokolády s houbami a slaný karamel drží prim na trhu. Mám pocit, že se lidé začínají čím dál více soustředit na jednoplantážní čokolády, což znamená, že jsou kakaové boby pouze z jedné oblasti, krajiny, což čokoládě dodává určitou chuťovou charakteristiku,“ vysvětloval Karol Stýblo, že opravdoví gurmáni rozeznají na svých chuťových pohárcích i místo původu.

U klasických milovníků čokolády, kteří jí nepropadli až tak moc jako tento čokolatiér, pak letí takzvaná hořkomléčná čokoláda. „Jedná se vlastně o hořkou čokoládu, která má do sebe přidané navíc mléko. Výsledkem je zjemněná a plnější chuť. A má to výhodu v menším obsahu cukru,“ prozradil.

Jakou čokoládu by tedy volil, kdyby před něj položili mainstreamové značky ze supermarketů? „Kdyby se jednalo o opravdu kvalitní čokoládu, volil bych hořkou, osobně tak 70%, jelikož se v ní nádherně hledá aroma a chutě kakaa. Ale pokud by se jednalo o průměrnou čokoládku, tak bych volil mléčnou. Přece jen mlíčko něco překryje,“ svěřil se smíchem na závěr Karol Stýblo.

Fotogalerie
17 fotografií