„Ke knihovnictví jsem se dostal vlastně náhodou, spíše skrze brigádu. Ale jelikož se mi to zalíbilo, rád jsem se tomu věnoval i nadále po škole,“ říká Jakub, který je od poloviny září prvním vedoucím malešické pobočky MKP. I přes zálibu v četbě si původně vůbec nedokázal představit, že se práce v knihovně jednou stane jeho živobytím a že dosáhne natolik vysokého postu.

„Moje maminka je knihovnicí, která pracuje v Ústřední knihovně, díky čemuž jsem ke knihám tíhl od mládí,“ říká. Přesto si dlouho nedovedl představit, že by se jednou sám stal knihovníkem. Studoval obchodní akademii, která jej předurčovala spíše do komerční sféry. Láska k literatuře ale nakonec převážila.

První den v práci? Hrozný zmatek

Jakub je předobrazem ideálního knihovníka. Ochotný, vlídný, usměvavý a s dobrým literárním rozhledem. Dnes už čtenářům umí doporučit, která kniha za přečtení stojí, která podle něho naopak ne. Když ale s prací knihovníka v městské knihovně v Domě čtení ve Strašnicích začínal, nebyla to procházka růžovým sadem.

Podívejte se, jak vypadá nová malešická pobočka Městské knihovny v Praze:

Video
Video se připravuje ...

V Malešicích vznikla zcela nová pobočka Městské knihovny v Praze. David Zima

„Na první den si vzpomínám velice zřetelně,“ říká Jakub. „Tehdy to pro mne bylo ohromující, protože jsem byl hned zapojen do provozu a měl jsem před sebou obrovskou haldu knih, které jsem musel založit. Tehdy jsem se pořádně ani nevyznal, co a kam patří. Snažil jsem se co nejrychleji zorientovat, ale těch knih v Domě čtení bylo tolik, že mi trvalo dlouhé měsíce, než jsem věděl, kam přesně pro jakou knihu sáhnout,“ uvádí knihovník.

Po čtyřech letech se však Jakub vypracoval. Z řadového knihovníka se stal zástupcem vedoucího v Domě čtení, nyní je vedoucím pobočky MKP v Malešicích. „Pro mne je tohle asi momentálně vrchol. Před pár lety by mne ani nenapadlo, že bych se živil jako knihovník. To, že jsem nyní vedoucím pobočky, je pro mne zajímavou výzvou,“ uvažuje.

Práce v knihovně není jen o nošení knih

Každého, kdo si pod prací v knihovně představí jen nošení knih z místa na místo a rozprávění s návštěvníky, přitom Jakub vyvede z omylu. „Vyžaduje to spoustu znalostí a schopností. Není to jen o tom vyzvednout knihu z regálu a přinést ji čtenáři, ale je za tím i mnoho administrativy a dalších složitých procesů, o kterých veřejnost nemá příliš povědomí,“ vysvětluje Jakub.

Do knihovny chodíme většinou dvě nebo jednu hodinu před otevřením,“ přibližuje čerstvý vedoucí. „Připravujeme čtenářům denní tisk, chystáme rezervace, zakládáme knihy, nemluvě o nezbytné údržbě, aby také ta knihovna nějak vypadala. Nejnáročnější přitom bývají pondělky, kdy v podstatě zpracováváme práci, která se nám nakupila přes víkend,“ říká Jakub.

I v knihovně narazíte na „blbce“

Během své knihovnické praxe měl Jakub na návštěvníky spíše štěstí, i když pár nepříjemných zkušeností také zažil. „Nějaké lapálie se v knihovnách stávají poměrně často, ale vpravdě nejhorší bývají ti lidé, kteří do knihovny zavítají s tím, že tam chtějí škodit, že přijdou s nekalými úmysly,“ uvádí Jakub. Tím, že je MKP veřejným prostorem, který je otevřený všem, láká totiž všemožné živly.

Bez knížky ani ránu

Čím se takový knihovník zabaví ve volném čase? Ačkoliv by sám sebe Jakub nerad považoval za standardního knihovníka, přiznává, že se četby nemůže nabažit ani doma. „Jsem velký fanoušek fantasy a sci-fi žánrů, takže jsem vyrůstal s Harry Potterem, Pánem prstenů nebo Eragonem, což asi většina mých vrstevníků,“ líčí Jakub. „Zároveň ale rád sportuji, chodím na procházky, také se rád podívám i na dobrý film nebo seriál,“ uzavírá.

Fotogalerie
27 fotografií