Rok měl chuť utéct z Prahy, aby zapomněl na stres všedního dne. „Už dlouho jsem se chtěl vydat na cestu nebo dovolenou, kde zapomenu na jakýkoliv plán, harmonogram a čas,“ prozradil Tomáš, jak si vybral náročnější dovolenou, při které ušel stezku Pacific Crest Trail dlouhou 4286 kilometrů – stejně jako Reese Witherspoon ve filmu Divočina. 

Film Wild jsem viděl v letadle v roce 2014, když jsem letěl potřetí do Ameriky, shodou okolností na západ do národních parků. Řekl jsem si pouze hezkej film… a dál to nějak neřešil,“ smál se nad tím, že rozhodně nebylo cílem podobat se hlavní hrdince amerického filmu. Ale shodou okolností mu i tak film utkvěl v paměti a o dva roky později, na jaře 2017, se vydal na svou první dlouhou cestu Pacific Crest Trail.

Netrénované tělo, ale silná vůle

Na cestu se vydal s pořádně těžkým batohem, oholený, netrénovaný a o 25 kilo těžší. „Věděl jsem, že mám silnou vůli a že hlava půjde až do konce. Nebyl jsem si ale jistý, zda to zvládne moje tělo. Toho jsem se bál při každém zapíchání, zranění, že nebudu schopný pokračovat,“ popisoval své strašáky při cestě krajinou. Domů se vrátil lehčí na těle i na duši a s více vousy. 

Video
Video se připravuje ...

Tomáš Man o samotě na cestě Eva Fornálová

Přehodnotíte svůj život

Každý se na cestu vydává z jiného důvodu. A při procházení krajinou, mnohdy o samotě a při vyčerpání, lidé podle Tomáše zjišťují, co od života opravdu chtějí. „Někdo už nechce pracovat vůbec, já naopak zjistil, že bez práce nemůžu být. Zjistil jsem, že je důležité dělat to, co člověka baví, co ho naplňuje. Dále jsem lépe poznal svoje tělo, naučil se ho lépe poslouchat,“ popisoval, jak si uvědomil, co je pro něj v životě důležité.

Začal jsem po návratu hrát na kytaru. Byl to už dlouho můj sen a až tam jsem si řekl nahlas, že sny jsou od toho, aby se realizovaly. Rozhodně jsem se vrátil trochu jiný, ale jsou to jen malé změny… zkušenosti spíš, řekl bych,“ rozpovídal se Tomáš o tom, co mu to vše dalo.

Návrat do Prahy

Návrat zpátky do běžného života v Praze ale nebyl úplně tak jednoduchý, ačkoli se Tomáš po pěti měsících těšil na rodinu a přátele. „Nedokázal jsem si představit, že by mě to změnilo natolik, že bych to na sobě nějak pozoroval, ale bezprostředně po návratu jsem se bál přejít silnici. V O2 areně mezi tisíci lidmi jsem měl úzkosti, v restauracích se mi těžko objednávalo jídlo,“ prozradil, že byl návrat do společnosti mnohem těžší, než si představoval. Trvalo přibližně měsíc, než se dokázal opět aklimatizovat. Dnes už bez problémů vystupuje před desítkami lidí, kteří si jeho cenné zkušenosti z cest rádi vyslechnou.

Celou jeho cestu si můžete prohlédnout skrz vlogy na jeho YouTube kanále. Fotografie z cest zase objevíte na Tomášově Facebooku a Instagramu.

Fotogalerie
16 fotografií