Cítím se tak trochu jako archeolog při vykopávkách,“ prochází Petr Béna Malostranským hřbitovem. Právě díky jeho zapálení neleží většina náhrobních kamenů mezi břečťanem v trávě. „Chtěl jsem být umělcem, ale sehnat peníze v umění je velmi náročné,“ vysvětluje, proč se dal na tak trochu neobvyklou profesní dráhu.

 „Stále je to umění. Člověk se snaží zachytit to kouzlo doby minulé. Není mým cílem, abych náhrobek úplně opravil do podoby po vytvoření,“ ukazoval na spáry a nedodělané busty a sochy s chybějícími končetinami a hlavami.

Video
Video se připravuje ...

Úryvek z vyprávění Efo

Lidé si často chtějí odnést něco na památku. Jsou tak schopni rozebrat hřbitov… Nejradši si odnáší části soch,“ poukazuje na nešvar a vandalismus turistů i místních. Když se před rokem procházel Smíchovským hřbitovem, byl zděšen. Nemohl se dívat na to, v jakém stavu hřbitov je. Právě díky jeho iniciativě teď místo slouží jako galerie.

„Při zvedání desek mívám pomocníky. Jinak vše restauruji sám,“ říká, zatímco se prochází okolo hrobek. „Dnes už to tu neopravujeme pro pozůstalé… Ti už také nežijí. Koncipujeme to tady do takové galerie, která ukazuje dobu minulou,“ vysvětluje restaurátor, kterého můžete zahlédnout při opravě desek nejen na Smíchovském hřbitově, ale třeba také v Olšanech.

Fotogalerie
34 fotografií