Martin byl nadšenec do bádání a techniky už jako malý kluk. „V dětství jsem hltal Neználka a Verneovky a taky jsem rád kreslil daleké planety a jejich obyvatele. Robota, kterého bych chtěl mít doma, jsem zatím ale nepotkal, první bude asi za pár let samořídící auto, což je vlastně sofistikovaný robot na kolech,“ vzpomínal na svá dětská léta.

Dnes už si nekreslí daleké planety. Hraní a bádání ho ale neopustilo. Zjišťuje novinky ze světa a poznává nové objevy. Naposled se nadchl na technologické inovační akci v New Jersey. 

„Na velkém travnatém molu, odvážně pod širým nebem a s impozantní siluetou Manhattanu v pozadí, tam ukazovaly své novinky firmy jako Google, Uber nebo Audible,“ popisoval událost, která mu vnukla myšlenku uspořádat obdobný festival tady v Praze.

Martin Holečko doufá, že během následujících pěti až sedmi let budeme nosit brýle, ve kterých budeme moct sledovat sociální sítě.
Autor: Martin Holečko

A o necelý rok později se mu jeho sen splnil. Odborníky vybral z velké části podle své osobní zkušenosti. Na akci se tak můžete setkat s Čechy, kteří vytvořili ty nejlepší brýle s virtuální realitou, první autobus, který nepotřebuje řidiče, i tvůrce prvních umělých orgánů, které nám zachrání životy.

Vývoj nelze zastavit

Podle něj ony obejvy nejsou tak docela objevy, které by zčista jasna někomu probleskly hlavou dnes a rázem by byly vytvořeny.  „Nevnímám to jako objev, ale výsledek dozrávání technologií, protože první pokusy tu byly už před více než padesáti lety,“ rozpovídal se o vnímání vývoje technologií.

A co vnímá jako největší lidské vynálezy poslední doby? „Tesla S a X, které změnily pohled na elektromobily a donutily i tradiční automobilky začít se tím seriózně zabývat. Znovupoužitelné rakety, které staví SpaceX a které v budoucnu drasticky zlevní dopravu na oběžnou dráhu a za ni. A určitě Grafen, materiál z jedné vrstvy atomů uhlíku, který je pevnější než ocel, skvěle vodí elektrický proud a je průhledný,“ těšil se z toho, jak jde doba neustále kupředu.

Lidi nebudou třeba

Martin vidí v umělé inteligenci takový potenciál, že se nezdráhá tvrdit, že nás lidi nahradí při jakékoli práci. „Spíš se debatuje o tom, zda umělá inteligence bude schopna intuice, kreativity a tak dále... Třeba u té kreativity si myslím, že ano, i lidská kreativita je založena na upravování, rozvádění a mixování myšlenek, které už měl někdo před vámi, a s tím nebude mít problém ani umělá inteligence,“ prozradil na závěr.

Pokud vás lákají technologie, vyrazte ve čtvrtek do Pražské tržnice do klubu SaSaZu.

Zajímavosti o pořadateli

Marinem Holečko, který pořádá festival zaměřený na moderní technologie Future Port Prague, prožil pět let v buddhistickém centru a jako jediný Čech vystudoval online školu Setha Godina altMBA a založil firmu, kde funguje řízení odspoda ne řízení shora.