Se začátkem září opět vyrazil antikonfliktní tým Prahy 1 na své noční služby v centru hlavního města. Po kontroverzním přijetí týmu však ve svém středu má i ženy. Ty jsou celkem čtyři. Jedna z nich se rozhodla pod anonymitou promluvit o tom, proč se rozhodla do této skupiny vstoupit. „Myslím si, že to je dobrý způsob, jak ukázat lidem, že při jejich večerní zábavě je možné být klidný, protože tu bydlí mnoho rodin a lidí, kteří se chtějí bez problémů a hluku vyspat,“ popisuje redaktorovi.

Sama doufá, že lidé pochopí, proč v ulicích jsou. „Doufám, že se nám povede to, abychom lidem ukázali, že jsme schopni jim pomoct a jsme tu od toho, abychom lidi nejen informovali, ale zároveň jim pomáhali,“ dodává. Celkem jsou nově v týmu čtyři ženy.

Poučení z chyb

Do týmu byly zařazeny poté, co se v květnu a červnu na radnici snesla tvrdá kritika kvůli výběru uchazečů. Těmi byli také často bývalí vyhazovači s vyholenými hlavami, kteří neměli s podobným typem práce zkušenosti. Údajně prý došlo i k vyhrožování lidem, které upozorňovali na hluk. Vedení radnice si však jejich službu chválí a do příštího roku by chtělo tým naopak rozšířit.

„Dostal jsem velké množství dopisů od lidí, kteří bydlí v Praze 1 a děkují radnici za to, že ten tým existuje a pomáhá řešit problémy. Dokonce nám i občané Prahy 1 nabízí peníze a snaží se přispět k tomu, aby antikonfliktní tým fungoval i nadále,“ popisuje pro Blesk.cz radní Ivan Solil (ČSSD).

Připomíná také, že na začátku bylo několik chyb, ze kterých se poučil. „Inovovali jsme tým tak, že jsme do něj zařadili i ženy. Poučili jsme se nejen kritikou, ale i minulým fungováním, jelikož právě ženy působí klidněji. Já si myslím, že v té obecné rovině tým splnil to, co jsme očekávali,“ říká dále.

O tom, jestli tým bude pokračovat i příští rok, však musí rozhodnout městská část až v následujících měsících. „Uvidíme, jestli se k té myšlence vrátíme opět na jaře. Já to určitě navrhovat budu a byl bych rád, aby ty týmy působily ve větším množství i v dalších částech Prahy 1. Já si rozhodně nemyslím, že je to něco, co by ve velkém zatěžovalo náš rozpočet, protože je to služba přímo pro naše občany,“ dodává Solil na závěr.

Sloužit bude tým každý zářijový víkend během čtvrteční, páteční a sobotní noci. Během léta nefungoval kvůli tomu, že mnoho z rezidentů odjíždělo na prázdniny a dovolené mimo centrum Prahy. 

Fotogalerie
56 fotografií