„Určitě nikdo neočekával, že mávnutím kouzelného proutku, kterým v daném případě jsou týmy, bude v oblasti klid a pořádek. Ale máme řadu věcí, které můžeme hodnotit pozitivně,“ řekl radní Solil v pořadu Blesk.cz Selfie z Prahy.

Mezi klady podle něj patří ohlasy od občanů Prahy 1. „Ti říkají: ‚Zaplať pánbůh, aspoň se něco dělá.‘ Určitě to má a bude mít velký vliv, protože ohlasy jsou veliké a možná někdo z těch odpovědných konečně pochopí, že na celou Prahu 1 je třicet strážníků málo,“ uvedl.

Nicméně popírá, že by městská část vyslala antikonfliktní tým do ulic s tím účelem, že donutí městskou policii nasadit sem permanentně víc hlídek. „Rozhodně to nebylo tak, že je tam pošleme, abychom někoho nutili. Já říkám, jaké to má i vedlejší efekty, a pevně věřím, že tento vedlejší efekt to asi mít bude. My tu akci vyhodnotíme,“ doplnil radní.

„Chápu, že chtějí kalit“

Podle něj antikonfliktní tým funguje hlavně na cizince. „Oni jsou zvyklí, že to, co si mohou dovolit tady, si nemohou dovolit doma. Prostě přijeli na dovolenou se poveselit a to dělají. A my jim prostřednictvím týmů říkáme: Je to fajn, bavte se, my Prahu taky milujeme jako vy, ale nad vámi bydlí lidé. Cizinci se s týmem baví normálním způsobem, říkají: ‚Sorry, my jsme nevěděli, že se na ulici nesmí pít,‘“ sdělil Solil.

Naopak Češi podle něj bývají i agresivní. „Ty reakce byly někdy opravdu velmi nepřiměřené, ale zase odpovídají noční době a množství alkoholu… Já tomu rozumím, že když půjdu kalit, mám tam mejdan, ve tři hodiny ráno dvě až tři promile alkoholu, je tam prima parta, tak nebudu rád, když mi někdo bude říkat: ‚Neřvi, nepij a tak dále.‘ Ale my opravdu děláme jen službu občanům. Lidé, kteří tam bydlí, nespí,“ uzavřel radní Ivan Solil.

Jako jednu z reakcí lze zmínit postoj Mária a Petra, kteří šli do Dlouhé ulice v sobotu v noci. „Chybou je, že tu je spousta barů. Bohužel, obyvatelé mají smůlu, ale sorry jako, jak říká Andrej,“ vyjádřili názor.

O prázdninách bez týmu

Tým se vyskytuje v Dlouhé ulici a blízkém okolí o čtvrteční, páteční a sobotní noci. Směnu začíná ve 23 hodin, končívá ve čtyři ráno. 

V ulicích ho potkáte do konce června. V období prázdnin, kdy podle radnice je řada obyvatel a dětí mimo domovy, ulicemi chodit nebude. Vrátí se v září.

Na práci antikonfliktního týmu i reakce lidí se podívejte v tomto díle pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Čtvrť u Pražského hradu, kde žijí jako na vesnici! A jak tým (ne)krotí opilce v ulicích Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!