Pokud slyšíte o Restaurant day, nebo-li Dnu restaurací poprvé - jedná se o celosvětový projekt, kdy si v jeden den mohou amatéři vyzkoušet, jaké by to bylo vést restauraci. Tu si mohou otevřít jako stánek na ulici, ve svém bytě nebo na louce. Nápaditosti se meze nekladou.

Ve Světě Hub, což je místo, které může veřejnost používat jako pracovní prostor, se sešlo hned osm amatérů. Jedním z nich byl i Peter, který je milovníkem vitariánské stravy.  „Ochutnejte raw dorty... Jsou domácí,“ vyzýval s úsměvem kolemjdoucí, kteří mlsně přecházeli od jednoho stolu ke druhému a vybírali si ty největší dobroty.

Video
Video se připravuje ...

Restaurant day ve Svět Hub Eva Fornálová

Přestože Peter poprvé slyšel o tomto dni před třemi lety, s vlastním stánkem se na akci vydal teprve letos. „Chci si vyzkoušet, jak lidem chutnají mé dezerty. Už dlouhou dobu mám v hlavě vizi. Vidím se, jak mám sladký bar, buď na kolečkách, nebo restauraci. Něco dělám, asi koktejly... a všude kolem mě to vibruje životem, smíchem a radostí,“ rozpovídal se s nadšením při prodávání. 

Ve Světě Hub bylo opravdu živo. Návštěvníci akce domů odcházeli s plnými žaludky. „Nejradši bychom tady snědli všechno. Alespoň si domů odnášíme pár zákusků... Víc se toho totiž do nás teď nevejde,“ smála se návštěvnice Alena, která má tuhle různorodost na dnu restaurací ráda.

Co je vitariánství?

A pokud netušíte, co je raw strava nebo také vitariánství, jedná se o vaření bez vaření. Teplota jídla by neměla přesáhnout 42 stupňů Celsia. Tím se zachovají důležité látky v jídle. Konzumací raw jídla se tak vyhnete mouce a cukru. „Tím je jídlo lehčí a lépe se tráví,“ vysvětloval na akci Peter.

Fotogalerie
12 fotografií