Petr Kolouch přivítal Blesk.cz v 6. patře pronajaté budovy v Korunní ulici. „Doufám, že až se příště uvidíme, budeme už v naší budově,“ vyslovil na úvod své přání šéf pražských záchranářů.

Kancelář má prostornou a pečlivě uklizenou. Na zdech visí černobílé historické fotografie, mapa Prahy s vyznačenými výjezdovými základnami a plakát revolverem Colt 911, což je v přeneseném slova smyslu americké tísňové telefonní číslo. „Ten mi přivezl starší syn, když byl v Americe, vyvěsil jsem si to jako vzpomínku na něj, syn je vtipálek“ uvedl Kolouch.

Kromě plakátu a vystavené fotografie synů na pracovním stole v jeho kanceláři nic dalšího osobního nehledejte. „Je to pracovna a těch osobních věcí by tu moc být nemělo. Byť jsem byl například od policie několikrát oceněný, tak ani medaile a nic dalšího jsem si nevystavil, mám je uložené ve skříni,“ řekl šéf pražských záchranářů.

„Vládne“ i zachraňuje

„Titulek „vládce“ mi nesedí, považuji se za správce organizace, kterou řídím“, brání se ředitel záchranky. Pozornosti žádné návštěvy zcela jistě neunikne velká obrazovka, která hraje všemi barvami. „Tady vidíte aktuální zatížení našich posádek, stav tísňových volání, vrtulníků. Jednoduše se mohu podívat, kam kdo míří, a u čeho zasahuje,“ popsal Kolouch. Na pracovním stole nechybí ani vysílačka. „Je to malá stanice, ale mohu se s ní spojit kamkoliv po republice,“ prozradil.

V kanceláři na televizi sleduje aktuální počet výjezdů. Vedle ní má plakát od syna z Ameriky.
Autor: David Malík

Technické „vymoženosti“ využívá nejen k ředitelování, mnohdy ale i k práci v terénu. „Nejsem pouze ředitel, jsem i výjezdový lékař,“ řekl Blesk.cz. To dokazuje i několik pověšených uniforem ve skříni nebo obří taška.

„Mohu vyjet kdykoliv je to potřeba. Kdybychom vyrazili i mimo Prahu, mám vedle skříně neustále postavené zavazadlo. Jsem tak zvyklý, pocházím z vojenské rodiny a tatínek takto mnoho let fungoval, když se účastnil šetření leteckých nehod,“ upřesnil Petr Kolouch. V blízké době zavazadla vyfasují i všichni záchranáři, kteří se často přesouvají ze základny na základnu. „Vypsali jsme na dodání zavazadel výběrové řízení, mým úkolem je předávat práci určitou důstojnost,“ uvedl Kolouch.

Gumové rukavice nosí při sobě

Ředitel pražské záchranky tak běžně ve svém volném čase slouží směny, nárazových akcí se účastní, pokud je poblíž. Naposledy náhle zasahoval na konci prázdnin u dopravní nehody na dálnici D1. „Vyjížděli jsme ke srážce rumunské dodávky, na místě jsme byli za 9 minut. Ošetřili jsme vážně zraněnou ženu a jejího syna, o kterého se poté postarali interventi Psychosociální intervenční služby fakultní nemocnice na Vinohradech,“ dodal.

Popisek k fotce: Ředitel Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy neustále v kapse nosí gumové rukavice. „Naučil jsem se to, když jsem byl medik. Můžu kdykoliv zasáhnout a myslím při tom i na své zdraví,“ prozradil Blesk.cz Petr Kolouch.

Fotogalerie
18 fotografií