K Vladimíru Novákovi se dostanete z Vršovické ulice, kde sídlí Úřad městské části Prahy 10. Kancelář starosty se nachází ve čtvrtém patře. Než dojdete chodbou k jeho vladařské místnosti, můžete si všimnout pohárů, diplomů a podepsaných dresů od vršovického fotbalového klubu Bohemians.

Jakmile někdo přijde ke starostovi do kanceláře, ihned musí poznat, že v ní úřaduje muž. Decentní černé sedačky, skleněný konferenční stolek, pár obrazů a uklizený stůl bez zbytečných tretek s pár kupičkami papírů. „První, co jsem změnil, když jsem jako starosta nastoupil, byly tyhle sedačky. Po předchozí starostce tu byly takové barevné, květované,“ vysvětlil s úsměvem Vladimír Novák.

Dárky od dětí i modely aut

Sednout si v místnosti kromě kožených sedaček můžete i k prodlouženému stolu, kde se konají menší jednání. Nalevo od sedaček a konferenčního stolku stojí hnědá skříň a na ní několik malých předmětů.Všechno to jsou dárky od mých dětí. Mám jich pět a doma už to nemám kam dávat,“ svěřil se starosta.

Na skříni se vyjímají i dvě obří vejce ze zvláštního materiálu. „To byl zase dárek od mé manželky, materiálem jsou horniny, které mám rád a obdivuji,“ dodal Novák. Kromě roztomilých dárečků od starostových dětí je na skříni zaparkovaných pět aut.

Na skříni je zaparkováno pět přesných modelů aut, která starosta za svého mládí vlastnil.
Autor: Michaela Lišková

Tahle všechna auta mi připomínají moje mládí, protože jsem přesně takové automobily měl. Stejný model i stejnou barvu, jsou to klasiky minulého století – východoněmecký Wartburg, stará škodovka, žigulík,“ popsal své srdcové vozy starosta.

Starosta si libuje v křišťálech

Na zdech v kanceláři visí tři impresionistické obrazy. „Obrazy jsou erární a putují se mnou z kanceláře do kanceláře, už se stěhovaly několikrát, protože jsem tady vykonával více funkcí,“ uvedl Vladimír Novák. Samozřejmě tu nechybí rostlina, rádio a dokonce i televize, která tu zůstala po starostových předchůdcích. Vedle ní se na skřínce tyčí masivní nerost. „Je to křišťál, který jsem dostal od kolegů k šedesátým narozeninám,“ dodal.

Nerost není ale jediným křišťálem ve starostově kanceláři. Na stole, u kterého se pořádají menší schůze, je položená křišťálová koule. „Vždycky když tu máme jednání a nevíme si s něčím rady, řeknu kolegům, ať se podívají do věštící koule, že ta jim vždy napoví,“ řekl vtipně Vladimír Novák.

U počítače má pak starosta papírové dokumenty, kterými se zrovna zabývá, hrnek s čajem a kávou, telefon a Bibli. „Nejsem věřící, ale Bible mě fascinuje, je to velice zajímavé čtení, dokonce si vypisuju a podtrhávám zvýrazňovačem důležité pasáže,“ ukázal důležité části knihy starosta.

Na kanceláře dalších vládců Prahy se podívejte ZDE!

Zprvu nenápadné černé pouzdro skrývá také tajemství. „Je to taková sada minigolfu, vždycky když si potřebuju odpočinout, tak si tady vytvořím malé golfové hřiště,“ sdělil Blesk.cz Novák. Za starostovými zády se potutelně na zdi usmívá prezident Miloš Zeman, vedle kterého se tyčí vlajka Česka a městské části Prahy 10.

Podívejte se, co všechno ukrývá kancelář starosty Prahy 10 Vladimíra Nováka:

Fotogalerie
26 fotografií