Na první pohled zaujmou v kanceláři historické natahovací hodiny z 19. století, které dominují jedné ze stěn.

„Tyto hodiny byly i v původní holešovické radnici. Jsou funkční a bijí. Vždy zhruba jednou za týden je natahuji,“ líčí Čižinský, který v sobě historika nezapře.

Kancelář Jana Čižinského s historickými hodinami
Autor: Daniel Vitouš

Hned se tedy rozpovídal o tom, jak budova z prvorepublikové éry dříve sloužila jako dělnická úrazová pojišťovna, jež zaměstnávala i Franze Kafku, který se proslavil jako spisovatel.

Později zde fungovala továrna na lustry. Místní osvětlení je dílem Františka Anýže, který právě tady působil.

Na knihovně má Čižinský výstavku, kde vás zaujme i jistá soška. „Mám tu anděla strážného, toho mi daly děti z mateřské školy,“ ukazuje starosta. Vedle sošky se nachází ještě historická mapa Prahy 7 a velká maketa lízátka, která pochází také od dětí předškolního věku.

Anděl strážný na výstavce v kanceláři starosty Prahy 7
Autor: Daniel Vitouš

Dar od izraelských studentů

Dalším zajímavým předmětem je jakási soška rozevřené knihy, kterou má starosta na jedné ze skříní. „To je něco jako mezuza. Dostal jsem ji od izraelských studentů, kteří tu byli na návštěvě, a dokonce nám pomáhali uklízet městskou část. Jde o jakousi vzpomínku na Jeruzalém,“ říká Jan Čižinský.

Mezuza obecně znamená v židovském významu jakýsi artefakt v podobě schránky, která obsahuje pergamen se svatým písmem.

Samotný pracovní stůl starosty Čižinského je sestaven jednoduše a účelně. Kolem pracovní plochy má do různých sekcí rozmístěné dokumenty, které mají na první pohled svou strukturu a řád.

Pracovní stůl Jana Čižinského má evidentně svůj řád.
Autor: Daniel Vitouš

Během rozhovoru starosta Prahy 7 otevřel jednu ze skříní, kde se pod umyvadlem nacházejí složené bannery. Ne snad, že by šlo o nějakou plánovanou reklamní kampaň. „To jsou nelegální reklamy, které nám lidé věší po městské části. Aby si nestěžovali, že jim je krademe, mám je tady. Pokud se přihlásí, tak jim je vrátím,“ říká Čižinský.

Na kole se zastávkou

Starosta Čižinský jezdí do práce na kole, není na něm ale sám. Cestou totiž vozí ještě jedno ze svých dětí do školky. „Je to praktické, odvezu dítě do školky a jedu dál. Tady na sedmičce je to kousek,“ popisuje svůj ranní program cestou do práce.

Kolo Jana Čižinského, kterým cestou na úřad vozí svého potomka do školky.
Autor: Daniel Vitouš

V kanceláři jsme ale na rozdíl od pracovny starosty Prahy 4 Petra Štěpánka (SZ) kolo nenašli. Na dotaz, kde ho tedy starosta ukrývá, odpověděl, že u hromosvodu.

„Zamknout kolo u značky je přestupek, dávám ho tedy ke hromosvodu radnice. Je to praktické, protože když tam je, lidé to berou tak, že jsem v úřadu. Pokud ho tu například přes víkend zapomenu, lidé si myslí, že mají toho nejpracovitějšího starostu v Praze,“ uzavřel s úsměvem Jan Čižinský.

Co všechno ještě najdete v kanceláři Jana Čižinského? Podívejte se do fotogalerie:

Fotogalerie
17 fotografií