Jak jste se poznali? Svedl vás dohromady právě komiks?

MICHAEL: Poznali jsme se zhruba v období střední školy. Zbytek příběhu by nikdy neměl vyjít na světlo světa. (smích)

VIKTOR: Znali jsme se mnohem dříve, než jsme vůbec o nějakých společných komiksech začali přemýšlet. Zbytek je, jak říká Michael.

Jak se zrodila myšlenka napsat knihu On the Coast of Dreams?

MICHAEL: Na vysoké škole jsem hledal příběh pro svou diplomovou práci na téma Zpracování literární předlohy do komiksu. Oslovil jsem Viktora a ten pro mě tenhle příběh napsal. O Viktorově inspiraci k tomuhle nápadu toho vlastně moc nevím.

Jak Vás Viktore napadlo napsat právě snový příběh?

VIKTOR: Když jsem někdy v roce 2009 začal příběh poprvé řešit, hodně jsem se zajímal o věci kolem lucidního snění a astrálního cestování. Přišlo mi to opravdu zajímavé. Sám jsem s tím měl nějaké zkušenosti a Michael potřeboval pro svoji diplomku něco vizuálně zajímavého. Spojení s fantasy žánrem se tak přirozeně nabízelo a mně se v hlavě začal rodit celý koncept. Příběh se pak v průběhu let vyvíjel a upravoval hlavně v kontextu limitovaného rozsahu. I proto jsem zvolil relativně lineární příběhovou linku, kterou je jednoduché sledovat a pochopit. Na druhou stranu jsem se snažil do celého příběhu propašovat různé hlubší a složitější vzorce, které sice odhalí asi jen opravdu pozorný čtenář, ale mně dělají radost i tak.

Liší se váš komiks něčím od běžné české produkce?

MICHAEL: Český komiks byl od roku 2000 doménou hodně expresivního až experimentálního komiksu. Chyběla tu mainstreamová stylizace, která by byla stravitelná pro běžného komiksového čtenáře. Snažil jsem se tedy vytvořit něco, co je srozumitelné svou výtvarnou stránkou a zároveň svým zpracováním i kvalitní na úrovni zahraničních komiksů. Chceme, aby si náš komiks mohli přečíst a užít třeba i lidé komiksem doposud nepolíbení.

Po dvou letech konečně vyšla kniha komiksu...
Autor: Eva Fornálová

Na co jste nejvíce pyšní?

MICHAEL: V současné době na to, že jsme knihu dokončili a vydali. Byl to hodně zásadní krok v mé kariéře, ale i v osobním životě. Zvláště v kontextu těch několika let práce, řady hodin po večerech ještě po práci.

VIKTOR: Mnohé nás to celé naučilo a posunulo dál. Jsem moc rád, že se to povedlo a velmi mě těší pozitivní ohlasy a reakce čtenářů. Těším se, až budu mít čas napsat něco dalšího.

Kdo vás nejvíce inspiruje ve vaší tvorbě?

MICHAEL: Svět, který se mě dennodenně dotýká.

VIKTOR: Nejvíce mě inspirují úspěšní lidé, kteří se díky své píli a odhodlání dostali tam, kde jsou teď.

Co je vaším snem?

MICHAEL: Mít neustálý přísun energie v osobním i pracovním životě. Zanechat na světě v obou oblastech nemalou stopu.

VIKTOR: Žít svůj život - svůj sen - každý den už teď a ne jen v nějaké vzdálené budoucnosti. Není to vůbec jednoduché. 

Fotogalerie
8 fotografií