Jen málokdo přejde schoulenou drobnou stařenku s taškou plnou květin bez povšimnutí. Části kolemjdoucích se ženy zželí, zastaví se a květinu si koupí. Ovšem více než cenu za růže, které prodává, se od ní nedozví. „Třicet korun za jednu,“ poví vám žena, když k ní přijdete. Pokud se jí kolemjdoucí zeptají, zda má hlad, zakroutí hlavou ze strany na stranu a dá najevo jasně svůj nesouhlas. Přesto jí lidé vždy něco na zub zanesou. 

Pohádková babička z Arménie

Jakmile jí položíte otázku, odkud pochází, kde květiny kupuje nebo co ji sem přivedlo, odpoví třemi slovy: „Já vám nerozumím.“ Po delší chvíli dorozumívání se od stařenky dozvíte alespoň její původ. „Arménie,“ tvrdí babička a otáčí se zase zády k vám, vstříc podchodu.

Lidem, kteří pracují v její těsné blízkosti, se povedlo od ženy dozvědět více. Avšak i ti měli při dorozumívání problém. „Moc nerozumí, ale povídaly jsme si spolu. Říkala, že bydlí v Horních Počernicích, odkud denně dojíždí. Dokonce na Vánoce odcestovala za rodinou. Doufala jsem, že si ji tam děti nechají, ale zase se vrátila,“ prozradila žena pracující ve stánku v podchodu.

Květiny z Černého Mostu

„Má prý i syna. Květiny prý kupuje levněji na Černém Mostu,“ vyprávěla prodejkyně Nového Prostoru, která má prodejní stanoviště na tomtéž místě jako stařenka. „Když přicházím na devátou hodinu, už tady dávno sedí. Bývá tady do šesté hodiny večerní,“ pokračovala prodejkyně Nového Prostoru, která žasla nad tím, že stařenku neodradí ani lijáky. O ženě tak ani tito lidé více neví.

Nadále tedy zůstává tajemstvím, proč tam žena už dlouhé roky sedí, zdali se jedná o její svobodnou vůli nebo zda jí něco nechybí. 

Fotogalerie
7 fotografií