Kontroly stánků s kapry se zaměřují na dvě hlavní oblasti. První je hygiena prodeje, druhou je welfare ryb, tedy zejména to, zda kádě s rybami nejsou přeplněné a zda je v nich čerstvá protékající voda, aby ryby měly dostatek kyslíku. Kontrola dohlíží také na to, aby u stánků nebyli spotřebitelé oklamáni.

„Zajímá nás, zda je u stánku dostatečný počet kádí, zda jsou pořádně naplněné čistou vodou a voda je dostatečně okysličena. Potom nás zajímá, jak jsou ryby v kádích usazeny a kolik jich tam je. Je důležité, aby ryba mohla být v přirozeném fyziologickém postoji a nedusila se,“ vysvětlila novinářům Kateřina Březinová z Městské veterinární správy v Praze. Důležitá je také následná manipulace s rybou: „Provozovatel nesmí s rybou nesprávně manipulovat, jako jí například vtlačovat prsty do žaber nebo očnic, vytlačovat z ní jikry a mlíčí,“ dodala Kateřina Březinová.

Aby kapři zbytečně netrpěli, je také potřeba je správným způsobem usmrtit. „Mělo by dojít k usmrcení ranou tupým předmětem na temeno hlavy, tak aby ryba byla omráčena a ztratila vědomí. Dále se vykrvuje předepsaným řezem tak, aby byla vykrvena a usmrcena. Následně se může přistoupit k jatečnímu opracování, jako utětí hlavy nebo ploutví, případně i stažení šupin,“ popsala správný postup Kateřina Březinová.

Zákaz? Není důvod!

Jednoho kapra si z kádě u stánku vylovil také sám ministr Výborný, ten před novináři zdůraznil, že zákaz prodeje kaprů podle něj není na stole. „Jsme zde v okamžiku, kdy po celé republice začíná prodej kaprů. Přesto, že občas dostávám výzvy k tomu, abychom prodej kaprů zakázali, chci zdůraznit, že k tomu nevidím žádný důvod. Je pro nás důležité vysvětlit všem zákazníkům, co mají ideálně dělat. Nejlepší je nechat si kapra na místě odborně usmrtit a nenosit si jej domů v nějakých igelitových taškách, to pro kapry skutečně není příliš komfortní,“ řekl Marek Výborný.

Ministr zároveň podotkl, že někteří ochránci zvířat v minulosti kapry u stánků kupovali s úmyslem je vrátit znovu do vody v přírodě. Kaprům to podle ministra ale naopak ublíží: „Občas někteří odpůrci tohoto prodeje kapry kupují a chodí je pouštět do rybníků nebo řek. To je přesně ta cesta jak kaprovi ublížit a zabít jej. Prosím, to v žádném případě nedělejte,“ řekl Marek Výborný.

Počet případů, kdy kontroly narazí na nějaké závady, dlouhodobě klesá. Z dat z roku 2023 podle ministra vyplývá, že se záchyt problematických prodejců pohyboval pod dvěma procenty. „Když to uvedu na příkladu Prahy, Státní veterinární správa zde zkontrolovala 83 prodejců a našli pouze dva problematické záchyty,“ uvedl ministr.

Jen v Praze je letos nahlášených 180 prodejců kaprů. Městská veterinární správa má v plánu podle její ředitelky zkontrolovat asi 20 % prodejců různě po Praze. kontroly budou probíhat především v sobotu a neděli, kdy se dá očekávat intenzivní poptávka. Zaměstnanci veterinární správy se podívají také na místa, kde v minulosti byla zjištěna nějaká pochybení, reagují také na podněty od samotných zákazníků.

„Typický prodej živých kaprů patří k naší české tradici a myslím si, že tradice jsou od toho, abychom je dokázali udržovat. Lidem každoročně vysvětlujeme, jak postupovat tak, aby eliminovaly jakékoliv utrpení toho zvířete,“ řekl závěrem Marek Výborný.

Video
Video se připravuje ...

Ministr zemědělství Marek Výborný se v pátek na Tylově náměstí zůčastnil kontroly prodejců Kaprů Blesk

Fotogalerie
9 fotografií