Letos se prodejci mají čím vytáhnout! Jak Blesk ověřil, v kádích jsou opravdu pěkné kousky. Jedním z těch, kdo je nabízí v metropoli, je i student rybářského řemesla Matyáš Sand (19). „Ve škole jsem třetím rokem, mám před závěrečkami,“ prozradil přitom, kdy jednomu z prvních zákazníků zručně filetoval rybu. „Těch, kdo chtějí kapra už zpracovaného, je čím dál víc,“ řekl.

Jeho šéf Martin Brom (47) dodal, že takový nákup považuje za rozumný. „My rybu připravíme profesionálně, lidé s tím pak nemají starosti, třeba s úklidem.“ Podle něj je také o kapra pořád největší zájem. S jakou částkou za něj je třeba letos počítat?

„Na stáncích za rybu dáte 130 až 140 korun za kilo, základní opracování vyjde zhruba na 100 Kč. S ideální váhou kapra dohromady utratíte asi kolem 500 Kč,“ řekl s tím, že na večeři je dobré pořídit kus od tří do čtyř a půl kila.

U jejich stánku na Praze 6 ve Střešovické ulici mohou příchozí obdivovat třeba i sumce a něco si přát! Hlavně pro potěchu dětí tu ve speciální kádi mají zlatou rybku, tedy do zlatova zbarveného lína. Na klasiku, tedy vousatého šupináče, už se těší třeba Veronika (22) z Radnic u Rokycan. Pořídí jej přímo z výlovu u nich na Plzeňsku, do pražských kádí přijela nakouknout s dcerkou Terezkou (3). „Jak ho uděláme? Tradiční podkovy. Kapr prostě na svátečním stole musí být!“ řekla.

Do rybníka ani do Vltavy nepatří

Odborníci připomínají: Plánujete koupit kapra živého a na Štědrý den jej vypustit? Nedělejte to. „Ryba je připravená na vánoční prodej na sádkách. Po výlovu je unavená. V běžném prostředí, třeba rybníku, se v této době sjede do hejn a udělá si tzv. lože, kde v podstatě nepřijímá potravu, hybernuje a odpočívá až do jara,“ popsal Martin Brom. „Tyhle ryby, když je vypustíte, se zbytečně trápí a stejně uhynou. Je pro ně pořád humánnější, když je profesionálně opracujeme,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Náměstek Pospíšil o kapří kampani: Půlka lidí se tomu zasměje. Zmizí kádě plné kaprů z našich ulic? Bára Holá

Kolik si letos připravíte?

* Kapr standard 125 Kč/kg

* Kapr I. třída 135 Kč/kg

* Kapr výběr  139 Kč/kg

Základní úprava: Omráčení 5 Kč, vykrvení 25 Kč, kuchání 35 Kč, zbavení šupin 35 Kč, zbavení ploutví 25 Kč.

Další služby: Půlení 35 Kč/kg, porcování 25 Kč/kg, příprava podkov 55 Kč/kg, stahování 80 Kč/kg, filetování 80 Kč/kg apod.

*Ceny platí průměrně stejně u pražských prodejců.

Víte, že...

V kuchařce se smažený kapr s bramborovým salátem objevil před 100 lety v roce 1924? Tradiční součástí štědrovečerní večeře je však až od 50. let 20. století.

Fotogalerie
9 fotografií