Městská část ocenila bývalého ministra zahraničí, poslance, senátora, hradního kancléře Václava Havla a příslušníka jednoho z nejstarších evropských šlechtických rodů Karla Schwarzenberga, který zemřel loni 12. listopadu ve Vídni. Další posmrtně oceněnou byla herečka a operní pěvkyně Soňa Červená, která skonala loni v květnu.

Lenka Hlávková byla významnou muzikoložkou a ředitelkou Ústavu hudební vědy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde se stala koncem loňského roku obětí útoku střelce. Jana Ferstlová působila na Základní škole J. Gutha-Jarkovského a na Gymnáziu J. Gutha-Jarkovského, kde vedla pěvecký sbor.

Jako jediný žijící dnes čestné občanství získal starosta Nimes, které je partnerským městem Prahy 1. Cenu Prahy 1 obdrželi zakladatel Společnosti pro duchovní hudbu a rytíř Maltézského řádu Jan Eliáš a spoluzakladatelka Československého státního souboru písní a tance Inka Vostřezová.

Ceny a čestná občanství Praha 1 uděluje na základě doporučení radniční komise za významný počin, příkladnou službu či za celoživotní přínos městské části. Obdobná ocenění mají i další pražské městské části i hlavní město jako celek.

Fotogalerie
34 fotografií