Podle dat letiště aktuálně zhruba 90 procent řidičů z expresního parkoviště vyjíždí do deseti minut. „Změna se tedy dotkne malého množství našich zákazníků,“ řekl člen představenstva Letiště Praha Jakub Puchalský.

Původních 30 minut parkování na expresních parkovištích P1 a P2 stojí do konce dubna 100 korun. Nově se bude řidičům parkovné účtovat po 15 minutách. Za 15 minut parkování zaplatí řidiči 50 korun. V případě parkování trvajícího méně než jednu hodinu se řidičům parkování se změnou systému neprodraží.

Na všech parkovištích na letišti nově přibyde možnost platby přímo na výjezdových stojanech. Platit bude podle Puchalského možné bezkontaktně kartou nebo mobilem přes QR kód. Závory jsou nově vybaveny světelnou signalizací a přesnějšími kamerami pro čtení registračních značek. Nové kamery bude letiště instalovat i v parkovacích domech, kam budou po předchozí rezervaci auta vpuštěna přes předem nahlášenou SPZ.

Parkoviště PB se změnou na expresní parkoviště dostane kromě nových parkovacích míst také nové místo pro čekání na taxi službu, kterou využijí cestující, kteří nechtějí jet s oficiální taxi službou letiště, společností Uber. Celkový počet míst na všech třech expresních parkovištích se zvýší na 350. Krátkodobě mohou cestující parkovat v parkovacím domě PC komfort s cenou 80 korun za hodinu parkování.

Letiště také od května plánuje řidičům taxi nabídnout novou Taxi kartu, která nahradí stávající hodnotové karty. Karta má podle letiště nabídnout cenové zvýhodnění parkovného taxikářům mimo Uber, kteří na letišti dodržují stanovená pravidla nabízení služeb.

Fotogalerie
16 fotografií