Pokutu původně zrušil loni v červnu Krajský soud v Brně, antimonopolní úřad jeho rozhodnutí napadl kasační stížností u Nejvyššího správního soudu. Ten ale jeho argumenty nevyslyšel a stížnost zamítl. Rozsudek krajského soudu tak platí a ÚOHS bude muset případ posoudit znovu a zohlednit přitom právní stanovisko soudů.

Důvodem pro uložení sankce bylo to, že HZS nezadal koncesi v koncesním ani jiném řízení podle zákona, ačkoliv celková hodnota byla vyšší než 20 milionů korun. Tento postup přitom mohl ovlivnit výběr dodavatele. Hasičský sbor se proti rozhodnutí úřadu odvolal k jeho předsedovi Petru Mlsnovi, který v roce 2021 rozklad zamítl.

HZS v rozkladu namítl, že výpočet hodnoty koncese v rozhodnutí první instance byl chybný, protože zahrnuje i hodnotu služeb poskytovaných HZS. Mlsna ale tyto argumenty odmítl. „Plnění, které poskytuje zadavatel a společnost Patrol, jsou zcela provázaným a nedílným celkem, který přestavuje komercionalizované poskytování služeb zadavatele realizované prostřednictvím společnosti Patrol. Hodnota plnění, které představuje koncesi, je tak nutně hodnotou nejen služeb PCO, které poskytuje společnost Patrol, ale i hodnotou služeb, které poskytuje zadavatel, tedy služeb HZS," uvedl dříve Mlsna.

Pokutu musel hasičský sbor zaplatit už v roce 2021, kdy ji pravomocně potvrdil předseda úřadu. Pokud ÚOHS v novém správním řízení pokutu neuloží, peníze dostane HZS zpět.

Fotogalerie
23 fotografií