Jedním z prvních kroků v budování sítě podpory duševního zdraví má být otevření nového centra duševního zdraví pro těhotné ženy a ženy po porodu. Síť vzniká v reakci na dlouhodobě se zhoršující duševní zdraví celé populace, podle slov náměstkyně Udženije se Praha rozhodla nespoléhat se na stát a řešit situaci po svém.

„Naším cílem je do dvou let vybudovat síť komplexní dostupné péče o duševní zdraví Pražanů. První z nich vznikne už na podzim v poliklinice na Zeleném pruhu, bude to centrum duševního zdraví pro těhotné ženy a ženy po porodu. Bude to první centrum svého druhu v Česku, nic podobného tady zatím není,“ vysvětlila náměstkyně pro oblast zdravotnictví Alexandra Udženija.

Dvě centra během dvou let

Přichystané jsou ale už i další konkrétní kroky. V průběhu dubna a května proběhne několik vzdělávacích programů a kulatých stolů na toto téma. „Příští rok plánujeme otevřít centrum pro děti s poruchami autistického spektra a připravujeme také denní stacionář pro děti, které trpí ADHD a úzkostnými poruchami,“ dodala Udženija.

Pro vybudování sítě hlavní město využije své příspěvkové organizace. Třeba Metropolitní zdravotnický servis, a příspěvkovou organizací města se rovněž stane nezisková organizace Dům tří přání, která bude zajišťovat a koordinovat odborné krizové služby pro děti a rodiny ohrožené psychosociálními problémy. „Nezačínáme na zelené louce, protože hlavní město pod sebe přibere organizaci, která funguje už 20 let, má infrastrukturu, zaměstnance, psychiatry a psychology a vše potřebné,“ vysvětlila Udženija novinářům.

Z šetření Centra primární prevence pražského magistrátu vyplývá, že 29% žáků druhého stupně a středních škol v Praze vykazuje příznaky vysoké nebo střední míry úzkosti. Přibližně 11% žáků podle šetření pak vykazuje příznaky těžké deprese a 11% středně těžké deprese.

Podle psychiatra Antonína Šebely se tato situace dá podchytit právě díky zařízením jako je centrum duševního zdraví pro těhotné ženy a ženy po porodu. „Je to první doba, kdy můžeme intervenovat, aby se potom i jejich děti měly dobře,“ vysvětlil Šebela. Centrum podle něj nabídne nejen specializovanou péči, ale také jedinečnou službu hlídání novorozenců a kojenců, aby se rodiče mohli plně soustředit na terapii.

Podle náměstkyně Udženije prvotní náklady na vybudování sítě pro tento rok činí 18 milionů korun. Připouští však, že náklady ještě porostou. Je například potřeba zafinancovat rekonstrukce některých budov a míst, kde centra budou vznikat. Finance na tyto náklady má podle svých slov od ostatních radních přislíbené.

Fotogalerie
5 fotografií