Podle informací občanského sdružení by měly být na fasádě budovy na rohu ulic Spálené a Národní dvě několikametrové pohyblivé plastiky motýlů, jejichž trupy budou tvořit nápodoby stíhaček Spitfire. Dílo by se tak mělo stát poctou československým letcům bojujícím v druhé světové válce.

„Amadeus Real Estate coby vlastník a investor rekonstrukce OD Máj zveřejní podrobnosti týkající se finální podoby interiérů i exteriérů domu, stejně jako podrobné zastoupení služeb a obchodů až v rámci plánovaného harmonogramu otevření, s nímž se počítá na květen 2024. Zatím nechceme žádné zákulisní informace komentovat,“ řekl mluvčí Amadeus Real Karel Samec.

Podle klubu odbor památkové péče pražského magistrátu záměr schválil, a to navzdory tomu, že plastiky odmítl Národní památkový ústav. Ředitel odboru Jiří Skalický řekl, že řízení je neveřejné a není ukončené, proto nemůže poskytnout žádné podrobnosti.

Mluvčí pražského Národního památkového ústavu Andrea Holasová Seznam Zprávám řekla: „Fasáda Máje je velmi cenným uměleckým dílem sama o sobě, je to čistá kvalitní kultivovaná architektura a žádné doplňky, které by jí ubíraly na charakteru, nepotřebuje.“

Klub Za starou Prahu v prohlášení uvedl, že návrh vykazuje známky typického kýče. „Prvoplánově líbivý motiv motýlů, jejichž rozměrná křídla mají svým pohybem přihlížející fascinovat, a zároveň snaha emotivní připomínkou památky československých letců vyvolat dojetí. Tuto ideu ovšem chápeme jako zcela účelovou obranu před kritikou či nepřízní schvalovacích míst,“ stojí v prohlášení.

Jak je to s autorstvím?

Záměr provází také nejasnosti ohledně autorství plastik. Podle občanského sdružení byl návrh pohyblivých motýlů od počátku spjatý s umělcem Davidem Černým. Ten však autorství pro Seznam Zprávy popřel. „Podivné autorství neautorství Davida Černého pak na celý záměr vrhá další stín a vyvolává neodbytné otázky. Nejde jen o infantilní trumfování? Neměly být motýli na Máji jen odpovědí na úspěšnou Kafkovu hlavu sousedního konkurenčního Quadria? Proč se David Černý k dílu nehlásí, ačkoliv s ním byl záměr zpočátku doložitelně spojen?“ napsali zástupci klubu.

Klub Za starou Prahu je nepolitickým občanským sdružením, které se od svého vzniku v roce 1900 věnuje ochraně památek v Praze. Klub sleduje proměny města, vyjadřuje se k jednotlivým přestavbám či novostavbám v Praze.

Obchodní dům na rohu Spálené a Národní vznikl na místě novogotického Šlikova paláce podle návrhu Miroslava Masáka, Johna Eislera a Martina Rajniše z libereckého ateliéru SIAL, který v roce 1968 založil autor ještědského vysílač Karel Hubáček. Máj se zákazníkům otevřel 21. dubna 1975. V roce 2006 prohlásilo ministerstvo kultury dům kulturní památkou. Od května 2022 se dům rekonstruuje, celkové náklady na opravy odhadl developer před rokem na čtyři miliardy korun.

Fotogalerie
109 fotografií