Společnost R2G, stojící za investicí do rekonstrukce hotelu Intercontinental a původním návrhem stavby Brand Store na náměstí Miloše Formana, navrhla změnu původního plánu stavby a ke změněnému projektu navrhla memorandum, které by chtěla uzavřít s hlavním městem a městskou částí. Magistrát tento návrh na svém posledním zasedání schválil, přestože v minulosti byl proti.

Podle náměstka primátora Petra Hlaváčka (STAN) se od té doby situace změnila zejména s ohledem na zdárný postup rekonstrukce hotelu a solidní jednání jeho majitelů. „Jde skutečně o nadstandardní rekonstrukci, očekávám v budoucnosti nějakou cenu,“ řekl náměstek po jednání radních.

Praha 1 chce další jednání

Praha 1 je však, stejně jako v minulých letech, proti. „Městská část Praha 1 doposud neobdržela znění Memoranda o rozvoji území v projektu Staroměstská brána,“ uvedla tisková mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová.

Uzavření memoranda je pro mě nová informace, doposud jsem ho nedostala ani k náhledu. Na jednání rady hlavního města, kde se memorandum projednávalo, jsem neobdržela oficiální pozvánku. V tuto chvíli nevidím důvod k hysterii, která je kolem náměstí Miloše Formana vyvolávána,“ říká starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská.

„V roce 2022 se naše zastupitelstvo k věci jasně postavilo a od té doby jiné usnesení týkající se projektu nepřijalo. Tedy rozhodnutí zastupitelstva proti zastavění plochy platí. Celá záležitost bude dále diskutována v příslušných orgánech městské části,“ dodává.

Místní jsou proti

S výstavbou nesouhlasí ani spolek Občané Prahy 1. „Již několik let bojujeme za zachování statutu tohoto náměstí jako nezastavitelného území v památkové rezervaci. To je dnes jednoznačně definováno platným územním plánem. Navzdory těmto jasným právním ustanovením se stávající majitelé hotelu InterContinental pokoušejí znovu prosadit stavbu budovy, která je v přímém rozporu s právním statusem tohoto území,” říká předseda spolku Tomáš Bajusz.

Nesouhlas s jakoukoli výstavbou na Náměstí Miloše Formana vyjádřilo přes 3 000 obyvatel v rámci petice, z nichž více než tisíc podpisů bylo shromážděno v listinné podobě. Tuto petici budou organizátoři v nejbližších dnech předávat příslušným orgánům státní správy. Spolek zároveň vyzývá zástupce výše zmíněných městských rad k odmítnutí plánů investora a k respektování právních norem, které chrání historické a kulturní dědictví našeho hlavního města," uzavírá předseda spolku Bajusz.

Fotogalerie
20 fotografií