Stavebně historický průzkum experti podle Janderové bezprostředně po podpisu smlouvy zahájí teoretickou částí, to znamená archivní rešerší a přesným popisem krovu. Průzkum by měl trvat dva zhruba roky. Při popisu stavu krovu odborníci určí stáří dřeva a vznikne přesná fotodokumentace památky.

Průzkum naváže na geodetické zaměření věže, u něj v současné době PCT vyhodnocuje cenové nabídky na zpracování. Kromě zaměření zajistí vítěz tendru takzvanou fotogrammetrii, která se zabývá rekonstrukcí tvarů, měřením či určováním polohy na základě fotografických snímků. Výsledky zkoumání poslouží jako podklad k důkladné analýze kamenných kvádrů a odhadu stáří jednotlivých materiálů. Práce zahájí odborníci podle mluvčí v blízké době a budou trvat zhruba rok.

„Závěry z výše uvedeného budou sloužit jako vstupní podklady pro jejich průběžné zpracování do projektové dokumentace kompletní opravy objektu, dokumentace pro stavební povolení a dokumentace pro provádění stavby,“ sdělila Janderová.

Kromě celkové kontroly a opravy věže chystá PCT rovněž opravu oken ve třetím nadzemním podlaží. Okna jsou značně poškozena, kdy jsou především uhnilé rámy okenních křídel. Jako první budou repasována okna na západní straně věže, kde jsou nejpoškozenější.

Odborníci letos prozkoumají také fasádu a architektonické prvky Prašné brány. Zjistí stav kamenů a fasádu očistí. Výsledky průzkumu poslouží k případné rekonstrukci věže. Zároveň restaurátoři opraví klenáky na ochozu věže.

PCT je firma vlastněná hlavním městem Prahou. Na starosti má turistický ruch a stará se o sedm pražských věží včetně Petřínské rozhledny a Staroměstské radnice.

Fotogalerie
22 fotografií