Na přednášce v Centru architektury a městského plánování (CAMP) představil kreativní ředitel ateliéru BIG Bjarke Ingels dopracovanou verzi studie vltavské filharmonie. Už rok a půl jeho tým společně s dalšími světovými odborníky, včetně vyhlášené japonské firmy Nagata Acoustics, která se věnuje akustice sálů, ladí veškeré detaily. A samozřejmě zapracovávají jak připomínky odborníků, tak veřejnosti nebo městských částí, kterých se výstavba dotkne.

„Na dopracování architektonické studie se podíleli odborníci z celého světa. Přitom reagovali na připomínky soutěžní poroty, ale také širší veřejnosti, která se aktivně zapojila do procesu úpravy návrhu. Ve srovnání s původním návrhem se ve výsledném projektu objeví řádově více zelených ploch a významně posílí i spojení s řekou,“ vyjmenovává některé změny náměstek pražského primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN).

Velké i menší změny

Kromě výše zmíněného architekti upravili například i hlavní sál. V něm se samozřejmě nejvíc řešila akustika, ta se ale po dohodě s japonskými odborníky zlepšovala i v druhém, menším sále nebo ve zkušebně. Návrh počítá s přístupnou střechou, ze které budou nevšední výhledy na hlavní město. Aby byla střecha co nejvíce přístupná, nově na ni povedou z veřejného foyer eskalátory.

Studie také dopracovává propojení filharmonie s řekou a také s nedalekým Negrelliho viaduktem, kde se nově počítá s využitím jeho vnitřních prostor například pro kavárny nebo knihkupectví. Poblíž viaduktu by měl vzniknout i prostor pro skatepark, který teď funguje v podchodech kolem stanice metra Vltavská. „Vltavská filharmonie nebude pouze novým koncertním sálem, stane se především otevřeným kulturním a vzdělávacím centrem, které bude sloužit veřejnosti,” doplňuje Hlaváček.

Největším oříškem je bezesporu řešení dopravní situace kolem filharmonie, už teď je však jasné, že nebude totožné, jaké bylo v původním návrhu. „Už se těším, až budeme vybírat třeba vzor dřeva do sálů, protože doteď jsme spoustu práce věnovali dopravním řešením a tomu, jaký rádius potřebují automobily k odbočování,“ komentoval s úsměvem své zážitky Bjarke Ingels na přednášce v CAMP.

Další kroky

Právě dopracovaná studie je pro výstavbu filharmonie zásadní, nyní se totiž budou moct rozběhnout samotné projekční práce. „Odstartujeme tím i získávání všech potřebných povolení nezbytných pro to, aby se mohlo v roce 2027 začít se samotnou stavbou, která bude špičkovou ukázkou světové architektury a novou ikonou Prahy,“ vysvětluje vedoucí projektového týmu Vltavské filharmonie Martin Krupauer.

Praha plánuje Vltavskou filharmonii otevřít v roce 2032. Největším problémem jsou však finance. Zatímco ještě před rokem a půl se počítalo asi se 6 miliardami, nyní se odhad blíží téměř 13 miliardám. Na financování se kromě města a státu mají podílet i soukromí investoři, podle Hlaváčka už dokonce někteří projevili zájem.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Josef Pleskot promluvil o nové filharmonii v Praze. Bojuje za ni přes 20 let Jiří Marek, Lukáš Červený, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Fotogalerie
23 fotografií