Brutalistická budova podle návrhu z 60. let byla ve své době největší telekomunikační budovou v Evropě. Postupným nástupem moderních technologií však budova přestala sloužit svému původnímu účelu. V průběhu devadesátých let díky digitalizaci ubylo spojovatelek, které dříve v ústředně manuálně propojovaly telefonní linky, až časem jejich práce vůbec nebylo zapotřebí.

Po revoluci vystřídala ústředna několik majitelů. Společnost CETIN, která byla posledním z nich, došla k závěru, že chátrající budova půjde k zemi, jelikož by se její rekonstrukce ani zdaleka nevyplatila. Budova je nyní ve vlastnictví developera Central Group, která na jejím místě plánuje bytovou výstavbu.

Pozor na azbest!

Na demolici musí navíc kvůli rakovinotvornému azbestu dohlížet hygienici. Tohoto materiálu je podle odhadů v telekomunikační ústředně asi 3350 tun. Je třeba v obkladech sloupů a nosníků, vnitřních příčkách i střešních krytinách. Jeho odstraňování se dělá v podtlakových uzavřených kontrolovaných pásmech i pod kontrolou hygieny. Sanaci vykonává bratislavská společnost Dilmun System a uložení azbestu se podle developera předpokládá na skládce firmy AVE oprávněné k ukládání azbestu.

Podle mluvčího Central Group Ondřeje Šťastného na místě vyrostou nové stavby: „Na tomto místě plánujeme nový projekt ve spolupráci s architektkou Evou Jiřičnou a studiem AI Design. Jeho podobu představíme veřejnosti poté, co bude finalizována jeho koncepce a podoba,“ řekl Šťastný Blesku. Developer ve spolupráci s Evou Jiřičnou již jeden návrh pro budoucí rozvoj místa představil. Tři bílé věže se však nepozdávaly komisařům UNESCO. Stavba by podle nich příliš vyčnívala nad okolní zástavbou.



Bagry ohlodávají Ústřední telekomunikační budovu od loňského ledna. Podle mluvčího Central Group bude budova srovnaná se zemí letos v říjnu: „Demolice začala loni v lednu a probíhá v několika na sebe navazujících etapách. Již byla odstraněna věž budovy, nyní budou následovat další části objektů. Podle předpokládaného harmonogramu budou demoliční práce ukončeny letos v říjnu a do konce roku je plánováno vyklizení staveniště.“
Fotogalerie
24 fotografií