Na náměstí Jana Palacha v historickém centru hlavního města vznikne místo pro setkávání celého univerzitního společenství, ale i veřejnosti. „Návrat akademického života na náměstí a do hlavní budovy FF UK je nezbytnou součástí procesu vyrovnávání se s tragickou událostí, která během krátkého okamžiku změnila život celé naší komunity,“ uvedla fakulta. Iniciativa Měsíc pro fakultu má během čtyř týdnů vytvořit místo pro postupnou obnovu fakultního společenství i prostor pro vyjádření úcty.

První akcí bude průvod nazvaný Přenesení světla, který se uskuteční ve čtvrtek 4. ledna, dva týdny od tragédie. Procesí se svíčkami vyrazí ve 13:00 od Karolina na Ovocném trhu, historického sídla univerzity, na náměstí Jana Palacha, kde bude zapálen pietní oheň. Ten bude udržován po celý měsíc. Zároveň budou přenesena i pietní místa od Karolina a hlavní budovy fakulty, kam lidé přinesli a stále nosí stovky svíček a květin. „Svíčky z pietních míst budou použity na tvorbu připomínkového objektu pro pozdější pamětní místo,“ dodali pořadatelé. Organizace průvodu se ujali zástupci studentských spolků Univerzity Karlovy.

Video
Video se připravuje ...

Smutný šéf pražské mordparty: Chybělo nám pár dní... Vrah z univerzity byl mezi podezřelými u Klánovic ČTK/Blesk Zprávy

Další akce se připravují a organizátoři o nich budou průběžně informovat na vznikající webové stránce iniciativy Měsíc pro fakultu. Zájemci, kteří se chtějí zapojit do příprav, se mohou obrátit na e-mail mesicprofakultu@ff.cuni.cz.

Zrušená výuka

Fakulta už oznámila, že kvůli snazšímu vyrovnávání se s tragickým činem zrušila výuku do konce zimního semestru, tedy do 12. ledna. Zkouškové období se uskuteční podle harmonogramu akademického roku, atestace ale budou dobrovolné, stejně jako skládání státních závěrečných zkoušek. Tragická událost v univerzitní budově na Starém Městě byla nejtragičtějším případem hromadné střelby v dosavadní historii Česka.

Fotogalerie
41 fotografií