Chlapeček dostal jméno Oliver. Podle Hesse byl na pohled zcela zdravý. „Jaroslav Černý, manažer České mincovny, bude mít tentokrát práci navíc. Všichni chlapečkové a holčičky odložení do babyboxu totiž dostávají od České mincovny zlatý novorozenecký dukát,“ uvedl Hess.

„Jsem rád, že babybox na naší radnici opět pomohl zachránit malý lidský život. Je to v tomto předvánočním čase velmi symbolické – a o to více, že se podařilo zachránit zdravého chlapečka,“ říká statutární místostarosta městské části Praha 6 Petr Prokop.

Babybox na budově radnice Prahy 6 funguje od července 2010. Loni v červnu původní zařízení nahradil modernější, takzvaný babybox nové generace. Chlapce do něj někdo odložil také letos v listopadu. Dostal jméno Libor.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou také alarm, který upozorní zdravotnický personál. Cílem babyboxů je předejít ohrožení zdraví a životů nechtěných dětí. Klimatizované schránky jsou přístupné z vnější strany budovy a umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Kritici babyboxů tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Do babyboxu v Praze 6 odložil někdo před Vánocemi chlapce.
Autor: MČ: Praha 6