Primátor spolu se svými kolegy z rady začali s rozléváním v 11:00. Politici a zaměstnanci firmy Taiko rozlévali pokrm ze čtyř nádob, i tak se u výdejny tvořila fronta a lidé si polévku brali i do vlastních nádob.

Podle Svobody jde o tradici, která původně vznikla jako pomoc chudým, ale udržela se dodnes. „Tento zvyk je důležitý právě proto, že je dobré, když vyjadřujeme, že navzájem k sobě patříme, že máme k sobě sympatie a že se navzájem vlastně máme rádi,“ řekl. Již v sobotu na sociálních sítích uvedl, že s kolegy kvůli čtvrteční tragické události, kdy střelec na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zastřelil 14 lidí a další dvě desítky zranil, přemýšleli o zrušení akce, ale rozhodli se ji jako projev solidarity zachovat.

Tradiční rybí polévku uvařil tým šesti kuchařů firmy Taiko podle originálního receptu, který firma používá několik let. Kromě 260 kilogramů kaprů z českých rybníků do ní zpracovali 130 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 40 kilogramů cibule, 90 kilogramů hladké mouky, 65 kilogramů másla a 60 litrů smetany. Pro zvýraznění chuti přidali i koňak a karamel a nechyběly ani krutony osmažené na másle. Rozlévající dnes měli připnutou pietní černou stužku.

Kromě Svobody se rozlévání zúčastnili i radní Petr Hlaváček (TOP 09), Alexandra Udženija (ODS), Jiří Pospíšil (TOP 09), Jana Komrsková (Piráti) a Michal Hroza (TOP 09). Připojil se i šéf zastupitelského klubu opozičního ANO Patrik Nacher.

Polévku mohli dnes lidé zdarma ochutnat i na Kampě a od 14:00 na Václavském náměstí. Rozlévání se na obou místech zúčastnila starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) a další členové vedení Prahy 1. Na Staroměstském náměstí se dnes od 21:00 mohou zájemci těšit i na Českou mši vánoční Hej mistře! Jakuba Jana Ryby.

Video
Video se připravuje ...

Jak správně používat přírodní svíčky? Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
4 fotografie