Změny v Architektonické studii rekonstrukce Libeňského soumostí schválila Rada hl. m. prahy v pondělí 18. prosince 2023. Jedná se o třetí verzi projektu. „Jak vidíte, ten proces je iterativní sám o sobě. Je to věc, se kterou se počítalo,“ sdělil novinářům Zdeněk Hřib (Piráti), náměstek primátora hl. m. Prahy a radní pro dopravu. „Jak roste poznání o tom soumostí, tak dochází k úpravám postupu,“ doplnil.

Důvodem pro změny ve studii přinesly jsou výsledky statických zkoušek. Navíc některé postupy, které byly původně v plánu, nově zakazuje nová evropská legislativa.

Více bourání

„Již přes rok běží stavba v rámci složitých a nutných přeložek inženýrských sítí a konečně se poposouvá i příprava stavby samotného mostu. Podařilo se zabránit stavbě nového mostu dálničních rozměrů se čtyřmi jízdními pruhy a most projde citlivou rekonstrukcí. I přes větší rozsah bourání, které zasáhne i do obloukové části, tak bude most opraven jako autentická replika dle návrhu a ducha arch. Janáka s kubistickými prvky. Právě to z něj dělá celosvětový unikát. Dodrženo bude i původní řešení materiálů a precizní zpracování povrchů, které jsou navrženy v sochařském detailu a kvalitě,“ komentuje další vývoj rekonstrukce Libeňského mostu Adam Scheinherr (Praha Sobě), bývalý náměstek pro dopravu.

Ve výsledku tak budou z původní konstrukce zachovány pilíře, které budou sanovány a  vyztuženy. Na nich bude vybudována replika, která bude vycházet z původních návrhů architekta Janáka.

Celková proměna okolí

Hřib zároveň zdůraznil, že se nejedná pouze o most přes Vltavu: „V případě Libeňského mostu nejde jen opravu samotného mostu přes řeku s kubistickými prvky, ale o komplexní rekonstrukci celého soumostí od Manin po Palmovku v délce 1 200 metrů, a to včetně stavby protipovodňových opatření.“

Proměníme i nejbližší okolí Libeňského mostu, který bude k sobě Pražany lákat nejen svou krásou, ale také novými místy pro odpočinek a trávení volného času. Prostory pod trámovými konstrukcemi z Janákových dochovaných skic nabídnou kavárny, obchůdky a další služby. Počítáme i s novými přístupy k řece,“ dodává náměstek Hřib.

„Území rozvíjíme jako funkční celek. S projektem opravy mostu souběžně pracujeme také na revitalizaci Rohanského ostrova, který se stane zelenou zónou pro volný čas, sport i kulturu. Chystáme také novou čtvrť na Palmovce a spolu s ní přeměnu nedostavěného torza místní radnice na sídlo evropské agentury kosmického výzkumu. To vše jsou jednotlivé díly, které dohromady vedou k lepšímu a obyvatelnějšímu městu,“ uvádí Petr Hlaváček (STAN), náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast územního a strategického rozvoje.

Jaro 2025

„Bude to jedna z nejsložitějších stavebních prací v historii TSK. Po více než dvaceti letech přešlapování na místě věřím, že se Libeňský most konečně dočká potřebné rekonstrukce. Finalizujeme přípravu projektové dokumentace a současně jsme podali žádost o vydání aktualizovaného stavebního povolení pro I. etapu rekonstrukce soumostí,“ dodává Jozef Sinčák, generální ředitel a předseda představenstva Technické správy komunikací.

Sinčák zároveň novinářům sdělil, že na jaře 2025 by se mělo začít s první etapou stavebních prací ve směru od Palmovky. Náměstek Hřib zároveň doplnil, že stavební práce by měly být koordinovány v souladu s dalšími plánovanými záměry v dané lokalitě.

Fotogalerie
7 fotografií