Rozlévání polévky na Staroměstském náměstí začne v 11:00 a do vydání zásob ji bude moci přijít ochutnat každý. „Dobré tradice ctím a rozlévání 'primátorské polévky' mezi ně nepochybně patří, těším se na to i letos. Hlavní město myslí i na lidi v nouzi, a to nejen o Štědrém dni," uvedl Svoboda. Celkem se rozdá 2000 porcí z 1500 kilogramů surovin.

Tradiční rybí polévku vaří tým kuchařů společnosti Taiko několik let podle originálního receptu. Kromě 260 kilogramů kaprů, kteří letos opět pochází z českých rybníků, do ní zpracují 130 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 40 kilogramů cibule, 90 kilogramů hladké mouky, 65 kilogramů másla a 60 litrů smetany. Nechybí originální koňak a karamel pro zvýraznění chuti, ani osmažené krutony na másle.

Do tradice se zapojí i některé městské části. Na Štědrý den si mohou Pražané přijít pochutnat na tradičním vánočním pokrmu v Praze 1. Zástupci radnice budou polévku podávat od 11:00 na Kampě a od 14:00 na Václavském náměstí. Den před Vánoci se pak bude polévka rozlévat před nákupním centrem Eden ve Vršovicích v Praze 10, a to od 11:00 do 15:00. Zhruba 400 porcí rozdá ve čtvrtek 21. prosince také starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS) od 15:00 u Velkého Löwitova mlýna v Libni.

Fotogalerie
29 fotografií