Možná jste to zaznamenali i v okolí svého domu. Zima v čase mezi 2. až 7. prosincem čarovala, sníh přikryl město peřinou, ale s tím přišly i komplikace. „Na chodníku to klouzalo, byl nebezpečný zejména pro starší lidi,“ popsal Blesku Jaromír Šubrt z Prahy 12, proč on i zastupitelé městské části důrazně upozorňovali TSK, že třeba v ulici Vitošská není odklizený sníh a led. „K nápravě ovšem nedošlo, vše až po více než týdnu vyřešila obleva,“ uvedl.

Jaké ale bylo jeho rozčarování, když mu poté TSK bez omluvy či vysvětlení rozšafně odpověděla: „Máme pro vás dobrou zprávu – vámi nahlášený podnět byl vyřešen.“ Připsala si městská společnost opravdu body za zásah počasí? „Jednalo se o automatickou odpověď ze systému, s pisatelem jsme dále v kontaktu a jeho podnět prověřujeme,“ sdělila Blesku k případu mluvčí TSK Barbora Lišková. Zasněžená Praha přitáhla k firmě opět pozornost. Právě ona, úkolující Pražské služby (PS), má stav chodníků, silnic a náměstí na starost.

Zasněžená Nerudovka působí malebně. Dokud si na zledovatělých kostkách nezlomíte nohu.
Autor: Blesk – Jiří Koťátko

Hádka o Staroměstské uličky

„Špatná situace byla i na Staroměstském náměstí, kde PS udělaly jen ‚chodníčky‘, protože za úklid celé plochy od TSK nedostaly zaplaceno,“ popsal Blesku Zdeněk Kolář z Prahy 1 situaci na zasněženém okolí Orloje. Úrazy, k nimž tam došlo, jdou podle něj na účet TSK a magistrátu. „TSK si objednala jako každý rok výkon na území celého náměstí. V tomto případě šlo o pochybení dodavatele,“ přehazuje Barbora Lišková vinu na Pražské služby. Ty se nad argumentem pozastavují. „TSK si u nás objednala úklid jen po obvodu náměstí, jejich tvrzení se nezakládá na pravdě,“ řekl Blesku mluvčí Alexandr Komarnický.

350 lidí vyhnaly stroje

Jak odhalilio jednání magistrátního Výboru pro životní prostředí, veřejný prostor a pohřebnictví na začátku prosince, letos došlo k největší systémové změně v zimní údržbě chodníků za 10 let. „V porovnání s loňskem chybí 350 pracovníků včetně drobné mechanizace, nahradily je stroje,“ uvádí zápis. František Hodan z Pražských služeb navrhl návrat alespoň 100 pracovníků. „Ale bohužel, TSK názor nesdílí,“ uvedl. Podle úředníků i veřejnosti stroje lidskou práci nejsou schopné plnohodnotně nahradit, podobně, jako kontrolní vozy TSK prakticky nezajišťují dodržování pravidel parkování v zónách placeného stání.

TSK: Náhrada je vhodná

Byť po poslední sněhové nadílce nebyla na řadě míst provedena údržba ulic vůbec, TSK tvrdí, že postupovala dle plánu. „K výjezdům k údržbě ulic docházelo standardně a s maximální možnou kapacitou. Klíčové instituce – policie a ROPID, kvalitu výkonů na silnicích chválili,“ říká Lišková. Potvrdila také, že podíl mechanizace stoupá. „Schopnost nahradit lidskou práci je ryze subjektivní. Z našeho pohledu došlo navýšením strojního čištění k zvýšení výkonu.“ Připadá tedy TSK vhodné nahrazovat lidskou práci i tehdy, kdy lidé jsou schopni reagovat aktuálně pružněji, rychleji a mnohdy precizněji? „Ano, připadá. Tento systém fungoval před tím a pouze dochází k navýšení počtu strojů, a tedy i objemu chodníků, které se touto metodou udržují,“ dodala Lišková.

Fotogalerie
15 fotografií