Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nové stavby roku 2023: Co vše se v hlavním městě zvládlo postavit?

/
  • štvanická lávka propojuje Holešovice a Karlín. Jednodušší přístup získala i Štvanice
    28. prosince 2023 ● 05:00

    Dokončená štvanická lávka, prodloužení několika tramvajových tratí i nové železniční zastávky. To vše jsou projekty, které Praha během roku 2023 představila veřejnosti. Co dalšího se ještě tento rok povedlo?

  • 1.

    Štvanická lávka

    štvanická lávka propojuje Holešovice a Karlín. Jednodušší přístup získala i Štvanice
    Autor: ČTK / Kamaryt Michal

    Štvanická lávka byla otevřena letos na konci července. Minimalistická bílá lávka tak po více než dvaceti letech příprav propojila Holešovice s Karlínem, sejít se z ní dá i na Štvanici. Tři sta dvacet metrů dlouhá lávka, postavená podle návrhu architekta Petra Teje, nyní usnadňuje cestu především chodcům, ale i cyklistům. V případě nouze tudy projede i sanitka. Projekt vyšel městskou kasu na 322 milionů korun.

  • 2.

    Parkovací dům Nové Butovice

    Parkovací dům P+R v Nových Butovicích byl slavnostně otevřen na rohu ulic Petžílkova a Bucharova, 23. června 2023, Praha.
    Autor: ČTK / Kamaryt Michal

    Řidiči přijíždějící do Prahy mohou od pátku 23. června nově zaparkovat v krytém parkovišti P+R v Nových Butovicích v Praze 13 u stanice metra B. Parkovací dům má 380 míst a nabízí i elektronabíječky. Za parkování zaplatí řidiči 50 korun za den. Stavba město vyšla na asi 343 milionů korun.

  • 3.

    Tramvajová trať Dědina

    Zahájení provozu a slavnostní jízdy na nové tramvajové trati Divoká Šárka – Dědina, 22. října 2023, Praha.
    Autor: ČTK / Vondrouš Roman

    Koncem října bylo otevřeno prodloužení trati z Divoké Šárky na Dědinu. Nová, asi 2,23 kilometru dlouhá, trať se stavěla od poloviny loňského července a stála dohromady asi 840 milionů korun. Přes 710 milionů zaplatila Evropská unie. Podle plánu by se měla tato tramvajová trať ještě prodloužit na terminál Dlouhá míle u budoucí vlakové zastávky trati na letiště.

    Trať má pět párů zastávek a vede z nynější smyčky v zastávce Divoká Šárka po Evropské a poté zahýbá do Vlastiny ulice. Tam bude podle náměstkyně pro oblast životního prostředí Jany Komrskové (Piráti)  vysazeno 176 stromů a 8500 keřů.

  • 4.

    Tramvajová trať do Slivence

    Slavnostní zahájení provozu tramvajového úseku Sídliště Barrandov – Holyně – Slivenec, 13. 10. 2023
    Autor: Anastazie Podhůrská

    V půlce října byla otevřená další část tramvajové trati, tentokrát z Holyně do Slivence, kde byla vybudována konečná stanice včetně smyčky která bude sloužit pro otáčení tramvají. V budoucnu by v těsné blízkosti nového tramvajového úseku mělo vyrůst obchodní centrum, P+R parkoviště, kolárna nebo bydlení pro až 8 000 Pražanů.

  • 5.

    ZŠ a MŠ Elektra

    Základní škola Elektra se žákům otevře již 4. září
    Autor: MČ Praha 9

    Na začátku školního roku se otevřely brány fungl nové Mateřské a Základní školy Elektra na Praze 9. Škola, která stojí v Sousedíkově ulici, nabízí 800 míst žákům a 78 míst pro děti ve školce. Její stavba radnici stála zhruba 570 milionů korun. Praha 9 plánuje s hlavním městem postavit ještě další školu na vedlejším pozemku, který radnice získala.

  • 6.

    Nové lávky v Radotíně

    Lávka nad silnicí v Radotíně.
    Autor: Městská část Praha 16

    V pražském Radotíně byly na konci srpna slavnostně otevřeny dvě nové lávky. První je v centru městské části mezi náměstím Osvoboditelů a nádražím a druhá vede přes Berounku a bude sloužit pěším a cyklistům, sdělila mluvčí Prahy 16 Jana Hejrová. Na výstavbu obou lávek přispělo hlavní město a vyšly v součtu asi na 100 milionů korun.

  • 7.

    Knihovna na Petřinách

    Městská knihovna postaví na Petřinách novou pobočku
    Autor: Ateliér monom architekti

    Na začátku listopadu otevřela na Petřinách nová pobočka Městské knihovny Praha. Její stavba začala koncem loňského června a stála 232 milionů korun, z toho 90 milionů knihovna získala z Národního plánu obnovy. Nová budova nahradila původní knihovnu ve staré školce, která byla nevyhovující.

  • 8.

    Ice Arena Kateřinky

    Ice Arena Kateřinky zahajuje zkušební provoz, multifunkční aréna nabízí zázemí pro hokej, curling nebo krasobruslení.
    Autor: Blesk

    Na Jižním Městě v Kateřinkách byl koncem července otevřen areál ledových sportů Ice Arena. Na dvou ledových plochách se hraje například hokej, curling a v plánu jsou i krasobruslařské závody. Zasportovat si tu může rovněž veřejnost a arénu využívají i jihoměstské školy. Výstavba začala před asi čtyřmi lety a stála okolo 200 milionů korun. Majitelem je společnost AR Delta.

  • 9.

    Zimní stadion Nové Butovice

    Novou hokejovou halu v Nových Butovicích postaví miliardář Slavomír Pavlíček
    Autor: Bohemia Interactive

    V Praze 5 na městských pozemcích na pomezí Jinonic a Nových Butovic se koncem listopadu otevřel provizorní zimní stadion s ledovou plochou, který má sloužit namísto uzavřeného stadionu na Nikolajce. Sportoviště vzniklo na základě dohody Prahy 5, investora Slavomíra Pavlíčka, hokejového klubu HC Smíchov 1913 a Krasobruslařského klubu Stadion Praha. Stadion Nikolajka jeho majitelé uzavřeli loni.

    Video
    Video se připravuje ...

    Doslova z ptačí perspektivy si můžete prohlédnout, jak mezi břehy Karlína, Štvanice a Holešovic vznikala štvanická lávka HolKa. Skanska

    Fotogalerie
    52 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

jan jirman: možná se po viagře postavil starému 80 letému primátorovi, ake to obyvatele nezajímá.

(28. 12. 2023 15:30)

krapotkin: Ostatní obyvatele Čech nezajímá, ci si Pražáci za jejich peníze postavili.

(28. 12. 2023 12:44)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy