„Povolování nových bytů se ani letos nevyhrabe z marasmu. V květnu se v celé Praze, která má reálně přes 1,5 milionu obyvatel, povolilo jenom 17 bytů v bytových domech. A podobně tragická čísla byla letos i v řadě dalších měsíců. To je naprostá katastrofa,“ uvedl Dušan Kunovský, zakladatel a šéf Central Group.

Počet nových bytů, které investoři plánují v Praze vystavět, podle indexu stále roste. Meziročně se jejich počet zvýšil o zhruba 6000 na více než 143 000 bytů. Přesto ale Central Group už dlouhou dobu upozorňuje na to, že ideální by bylo v Praze postavit alespoň 10 000 bytů ročně. Od roku 2006 se to podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) nepodařilo ani jednou. Za 21 let tak v těchto propočtech bytový deficit Prahy vzrostl o více než 80 000 bytů.

V aktuálních cenách hodnota všech připravovaných bytů přesahuje 1,5 bilionu korun. Při 12procentní sazbě by z nich tak podle developera stát mohl na DPH získat přes 160 miliard korun. Další desítky miliard by pak výstavba přinesla i hlavnímu městu formou nedávno zavedených kontribucí, tedy metodikou určených příspěvků investorů městu. Na novelu stavebního zákona, který by měl vejít v platnost 1. července 2024, se Kunovský dívá skepticky.

„Na nový stavební zákon jsme se upínali s velkou nadějí, že přinese zlepšení povolování nové výstavby. Postupem času ale naděje přešla v nervozitu a nyní bych to už nazval panikou. Stále nejsou hotové prováděcí předpisy a tendr na digitalizaci teď zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Reálně tedy hrozí naprostý kolaps systému povolování nové výstavby a obrovské ztráty jak pro investory, tak pro stát,“ dodal Kunovský.

Nové byty jsou dostupnější

Nové byty jsou i přes překážky podle indexu stále dostupnější. Prahu na pozici metropole s nejhorší dostupností bydlení těsně vystřídala Bratislava. Central Group ale předpokládá, že si Praha nechtěné prvenství brzy vezme zpět.

Ceny nových bytů meziročně klesly o 2,4 procenta. Naopak mzdy za stejné období vzrostly o zhruba osm procent. Z dat ČSÚ za třetí čtvrtletí ale vyplývá, že se kvůli inflaci reálná mzda snížila o 0,8 procenta. V Praze průměrná mzda činila 51 925 korun, v celé České republice 42 658 korun. Central Group v metodice indexu pracoval s daty, podle kterých průměrná mzda v Praze momentálně činí 59 141 korun. Ta vychází z Informačního systému o průměrném výdělku (ISPV). Při využití dat z ČSÚ by tak počet ročních mezd na pořízení nového bytu o 70 metrech čtverečních mohl být odlišný.

Podle analýzy developerských společností Skanska Residential, Trigema a Central Group byla v letošním třetím čtvrtletí průměrná cena za metr čtvereční v novém bytě v Praze 146 459 korun. Central Group předpokládá, že prodeje jeho bytů se letos zvýší o polovinu.

Video
Video se připravuje ...

Hřibův náměstek v roce 2022 o bytové krizi v Praze: Za 30 let tu budou žít dva miliony lidí Markéta Volfová, Lukáš Červený