„Od začátku listopadu dochází k tomu, že naše kapacity nocleháren jsou plně obsazené a také kapacity denního centra jsou plně využívány,“ řekl ředitel Centra sociálních služeb Karla Larssona Armády spásy v Praze Jan Desenský. Armáda spásy v zimních měsících podle něj denně poskytuje kolem 2500 míst. Pokud se člověk bez domova nedostane do standardních kapacit registrovaných sociálních služeb, může využít program volná židle, kde člověk může strávit noc na židli v teple, dodal.

Přespání v teple v sedě nabízí i Arcidiecézní charita Praha, která také posílila služby v nízkoprahovém denním centru. „Je připraveno přijmout lidi i na noc, pokud se bude nedostávat kapacita nocleháren. Přespání zde bude nouzové, na takzvané teplé židli, ale v teple a při veškerém zázemí tak, aby se zabránilo zdravotním rizikům při venkovním nocování,“ uvedla Lomozová.

Charita bezdomovcům podle ní také vydává teplé nápoje a polévky, a to každý den na Kobyliském náměstí v Praze 8. Potravinovou pomoc pak nabízí i nezisková organizace K srdci klíč. Ta podle ředitele Karla Komárka nově otevřela rovněž provizorní ubytování, aby se navýšila kapacita. Plná jsou také lůžka pro potřebné od organizace Naděje. „Azylové domy jsou plné a noclehárny se naplnily během pár dní,“ řekl ředitel organizace Daniel Svoboda.

Noční terénní program

Armáda spásy spustila takzvaný noční terénní program. „Službu vykonávají každou noc dva zaměstnanci Armády spásy, kteří objíždí autem Prahu a oslovují lidi na ulici s nabídkou přespání v některé z nocleháren. Pokud klient souhlasí a má zájem o to přečkat noc v teple, je mu místo na noclehárně zajištěno a podle situace je tam také převezen,“ uvedl Desenský. „Nabídnuta je mu také péče v nočním hygienickém centru, které provozujeme na Praze 10, kde máme možnost dát člověka do čistšího stavu, aby mohl být převezen na ambulantní službu, jako je zimní noclehárna,“ dodal.

Kapacitu nocleháren navýšilo také hlavní město spolu s Centrem sociálních služeb (CSSP). Pro bezdomovce je tak připraveno 620 lůžek a od 1. prosince je rozšířený provoz denních center. Služby posílené hlavním městem by měly trvat do 31. března příštího roku.

Video
Video se připravuje ...

Loď Hermes nabízí bezdomovcům nocleh. Eva Fornálová

Fotogalerie
32 fotografií