Na fakultě nejprve řešili, jakým způsobem by šlo použití umělé inteligence odhalit, Hnilica však uvedl, že po poradě s odborníky došlo vedení fakulty k závěru, že to není reálné. Písemnou bakalářskou práci tak nahradí povinnost splnit projekt. „Je namístě nahradit bakalářské práce projekty, kde je více zřejmé, že se jedná o vlastní práci studenta,“ řekl serveru E15.cz Hnilica. Tím by mohla být stáž v zahraničí, účast na výzkumném projektu nebo podnikatelský projekt. K tomuto kromu na VŠE přistoupila zatím jen právě podnikohospodářská fakulta, jiné fakulty podobné kroky nepracují.

Video
Video se připravuje ...

Ukázka z výstavy „Když studenti tvoří s umělou inteligencí“ Aignos z.s.

S AI bojují i další vysoké školy, například na Anglo-americké vysoké škole v Praze či na Karlově univerzitě používají pro odhalování prací, které pomohla vytvořit umělá inteligence, program Turnitin, ten ovšem zvládá kontrolovat zásahy AI jen v angličtině. Podle mluvčího Karlovy univerzity Václava Hájka by se měl přehodnotit rozsah prací. „V generování dlouhých nicneříkajících textů je AI mistr,“ uvedl.

Použití AI vysoké školy však nezakazují – jen je podle nich třeba využití umělé inteligence správně citovat. „V reakci na pronikání AI do tvorby závěrečných prací je každopádně důležité, aby členové komisí šli při obhajobách více do hloubky a odhalovali případná slabá místa na straně znalostí a přípravy studenta,“ dodal Hnilica. Hájek zase uvedl, že umělá inteligence si z veřejně přístupného úložiště stahuje studentské práce, bakalářské i magisterské, a na nich se dále učí.

Magisterské práce ovšem školy rušit nemohou – jsou totiž povinné ze zákona. Podle Hnilici v nich navíc musejí studenti prokazovat mnohem hlubší znalosti. „Svým rozsahem, hloubkou, a především velmi úzkou spoluprací mezi vedoucím diplomové práce s diplomantem nenabízejí tolik prostoru pro případné zneužití umělé inteligence,“ dodal na závěr.

Fotogalerie
9 fotografií