Na odvolání trváme a žádáme o vyjádření malého (tedy fakultního) akademického senátu k návrhu pana rektora, aby mohl návrh projednat univerzitní akademický senát a zaujmout k němu stanovisko,“ řekl před přerušením jednání prorektor pro pedagogickou činnost a řízení kvality VŠE Pavel Hnát, který rektora školy na středečním jednání zastupoval. Člen fakultního akademického senátu a vedoucí Katedry práva Národohospodářské fakulty VŠE Jan Vondráček neúčast rektora Dvořáka na jednání kritizoval a zopakoval, že podle něj je snaha o odvolání děkana Ševčíka zásahem do svobody slova a práva na názor. Dříve řekl, že vedení VŠE zvolilo vůči Ševčíkovi „cestu perzekuce za jiný názor“.

Nevhodné chování

Rektor v březnu vyzval děkana Ševčíka k rezignaci kvůli jeho veřejným vystoupením, která podle Dvořáka poškodila zájem a dobré jméno školy. Dvořák se zároveň vymezil vůči tomu, že snaha o odvolání Ševčíka je omezením svobody na univerzitě nebo popřením práva na názor.

Ševčík byl mimo jiné přítomný 11. března na protivládní demonstraci u Národního muzea, kde se po skončení protestu část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku. U incidentu zasahovala policie. Ševčík tvrdí, že byl na místě proto, že pomáhal zraněnému. Rezignovat na post děkana opakovaně odmítl s tím, že důvody pro své odvolání nevidí.

O setrvání Ševčíka v roli děkana jednal akademický senát národohospodářské fakulty už v dubnu. Ševčíka ale fakultní akademický senát neodvolal, a tak rektor avizoval, že využije své pravomoci Ševčíkovo odvolání iniciovat sám. K tomu podle vysokoškolského zákona potřebuje souhlas akademického senátu celé VŠE. Celoškolský akademický senát by měl podle informací na webu VŠE zasedat 26. června. Jediným bodem programu mimořádného jednání by mělo být odvolání děkana Ševčíka.

O Ševčíkovi na jaře jednaly rovněž etické komise na VŠE. Zatímco Etická komise Národohospodářské fakulty VŠE dospěla k závěru, že děkan Ševčík svým chováním neporušil etický kodex VŠE, tak celouniverzitní etická komise se usnesla, že Ševčík v minulosti jednal v rozporu s etickým kodexem školy.

Podle zákona o vysokých školách může rektor univerzity odvolat děkana z vlastního podnětu v případě, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty. Podmínkou je předcházející vyjádření akademického senátu fakulty a souhlas akademického senátu veřejné vysoké školy.

Zasáhne ministerstvo?

Členové fakultního akademického senátu dnes o přerušení jednání podle svého vyjádření rozhodli kvůli „novým, nečekaným zjištěním“. Podle nich prorektor Hnát řekl, že to, kdo bude po odvolání Ševčíka zastávat funkci děkana fakulty, bude řešit i ministerstvo školství. Podle akademiků tak panuje obava, že resort školství bude ovlivňovat personální obsazení a směřování fakulty, což bude podle nich zásahem do akademických svobod. Hnát se proti takovému výkladu svého proslovu ohradil.

Podle předsedy akademického senátu fakulty Jána Pavlíka a senátem schváleného usnesení bude jednání pokračovat poté, co budou vyhotovena mimo jiné právní stanoviska k rizikům odvolání děkana v souvislosti s možným zásahem ministerstva, a poté co se s novými podklady senátoři seznámí. Konkrétní termín nespecifikoval.

Video
Video se připravuje ...

Demonstrace "proti bídě" Martina Pospíšilová

Fotogalerie
37 fotografií