„Bude se hledat taková forma předpokládáme pronájmu, která bude pro institut únosná a bude respektovat požadavky ze strany místních spolku a občanů,“ řekla starostka. Dodala, že s ohledem na nastávající jednání zatím nemůže říct žádné podrobnosti, ale dohody by chtěla dosáhnout do konce roku, kdy skautům končí výpůjčka.

Radnice na další využití letohrádku uspořádala takzvaný participační proces, ve kterém se formou ankety a rozhovorů ptala místních obyvatel na spokojenost se Skautským institutem. Z ankety podle radnic vyplynulo, že činnost centra je jak návštěvníky centra, tak spolupracujícími organizacemi hodnocena jako vynikající.

Radnice schválila zápůjčku letohrádku Skautskému institutu v polovině roku 2021, skauti tam provozují prostor s kulturními, vzdělávacími a volnočasovými aktivitami a kavárnou. Před rozhodnutím o výpůjčce minulé vedení radnice zrušilo výběrové řízení na komerční pronájem památky. Zápůjčka skautům byla koncipována jako dočasná, s jejím blížícím se koncem čelilo vedení městské části kritice na sociálních sítích a následně ji prodloužilo a uspořádalo participaci s místními.

V minulém volebním období radnice také plánovala v souvislosti s komerčním pronájmem nemovitosti její velkou rekonstrukci. Ta podle Radoměřské již není nutná a městská část ji nyní neplánuje.

Rybářský domeček

Letohrádku nedaleko Sovových mlýnů se přezdívá Rybářský domeček, protože byl dříve sídlem Českého rybářského svazu. V přízemí objektu provozoval rybí restauraci. Letohrádek je známý z filmu Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, který se v něm natáčel. Původně renesanční dům byl nejprve přestavěn v době raného baroka a v polovině 19. století v klasicistním slohu. Podle stránek Národního památkového ústavu je budova od roku 1958 památkově chráněná.

Fotogalerie
8 fotografií