Na místě chtěl investor postavit zhruba 14 vil a předělat zbylou plochu na park, který by byl po realizaci převeden na městskou část. Alternativou byl záměr vlastníka realizovat v území asi 61 zahradních chatek a komunitní centrum. Podle opozičního zastupitele Jana Adamce (Piráti), který studii na realizaci chat analyzoval, taková výstavba není možná. Ignoruje podle něj například prudký svah v místě.

Radnice kvůli diskusi o zástavbě Belárie uspořádala setkání občanů s radními a anketu, kde se mohli obyvatelé městské části vyjádřit. „Udělali jsme setkání s veřejností a udělali anketu. Chtěli jsme znát názor lidí z té lokality a podle toho reagovat," řekl na jednání starosta Prahy 12 Vojtěch Kos (ODS).

Důležitý názor lidí

Občané na veřejném jednání i v anketě podle zastupitelky Evy Tylové (Piráti) jasně vyjádřili názor, aby se na Belárii nestavělo a zůstala tam zachovaná zeleň. „Od začátku jsme říkali, že budeme plně respektovat vůli těch místních," řekl místostarosta Petr Šula (TOP 09). Metrostav podle Tylové na změnu územního plánu nemá nárok, protože pozemek koupil jako zahrádkářskou kolonii.