Které školy budou v hlavním městě stávkovat, zatím není jasné. Podle oslovených radnic budou mít informace o tom, zda se škola ke stávce přidá, nejdříve v příštím týdnu. „Informaci zjišťujeme, školy mají termín do středy. Zatím to vypadá, že se v našich školách stávkovat nebude,“ uvedla například mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová.

V Praze 6 se pak podle mluvčího Marka Zemana školy chystají připojit spíše symbolicky, aby si nebraly děti a rodiče jako rukojmí. Nicméně vedení radnice učitele podporuje. „S požadavky, s nimiž jdou školské odbory do stávky, naprosto souhlasím a jsem připravena naše ředitele ve všech ohledech podpořit. A pokud se nakonec některé školy ke stávce připojí, budu to respektovat a jsme v takovém případě připraveni zajistit provoz školních družin či hlídací provoz ve školách,“ uvedla místostarostka Mariana Čapková (Praha 6 Sobě).

Se školami je ve spojení také vedení Prahy 7. „Aktuálně to projednávají. Konkrétní informace bychom měli mít příští týden,“ uvedl mluvčí Martin Vokuš. Obdobná je situace v Praze 4. „Podle našich informací probíhají ve školách porady,“ uvedl Vít Drbal z tiskového oddělení radnice. Do rozhodnutí škol nehodlá zasahovat radnice Prahy 2, podle mluvčí Andrey Zoulové ale hromadné zapojení škol do stávky vedení městské části nepředpokládá. Zhruba pět dní před termínem stávky očekává rozhodnutí škol radnice Prahy 8.

V hlavním městě je zřizovatelem středních škol magistrát, který podle mluvčího Víta Hofmana zatím nemá informace od jednotlivých škol, zda budou stávkovat. Základní a mateřské školy potom zřizují městské části.

Odboráři usilují o více peněz do školství. Vláda si podle nich připravenými škrty bere děti jako rukojmí.