Praha podle úřadu chybovala, když v letech 2018 až 2021 ve vyhláškách regulujících provozování hazardních her a loterií na území města vymezila konkrétní adresy, kde je možné herny, kasina či videoloterijní terminály provozovat. Místa ale nebyla vybrána na základě předem známých, objektivních a nediskriminačních kritérií.

Podání správní žaloby nemá odkladný účinek. Podle dokumentu může město o přiznání odkladného účinku požádat nebo jej navrhnout. Podle názoru právních zástupců hlavního města je ale s ohledem na obdobný případ a na výši pokuty a rozpočet Prahy šance na vyhovění takovému návrhu malá, píše se v dokumentu.

Pokutu město musí do dvou měsíců od vynesení rozhodnutí, tedy do 21. listopadu letošního roku, zaplatit na účet Celního úřadu pro Jihomoravský kraj. Původně město dostalo pokutu 1,27 milionu korun, proti které se odvolalo. ÚOHS ji následně zvýšil na nynějších asi 2,4 milionu, neboť úřad podle tehdejšího vyjádření svého šéfa Petra Mlsny původně nepostupoval při jejím výpočtu správně.

Anketa

Žili byste raději v Praze, nebo Brně?

Praha
Brno

Jde o druhou pokutu pro Prahu za chyby v loterijních vyhláškách. Letos v červnu předseda ÚOHS potvrdil sankci 2,7 milionu korun za stejnou chybu ve vyhláškách platných v letech 2012 až 2018, tuto pokutu už hlavní město muselo zaplatit.

Za stejný postup byla v minulosti pokutována asi desítka radnic a obecních úřadů, pokuty se obvykle pohybovaly ve statisících. Pokutu v minulosti dostaly třeba Děčín, Karlovy Vary, Česká Lípa nebo Varnsdorf. Kromě hlavního města dosud nejvyšší pokutu, 869 000 korun, dostala Ostrava. Jak úřad dříve uvedl, pokuta za takovéto chyby může dosáhnout až deseti milionů korun, při stanovování její výše úřad přihlíží k závažnosti provinění, délce jeho trvání i území, které postup radnice ovlivnil. Rozpočet pokutované obce nebo města při tom nehraje roli.

Fotogalerie
7 fotografií