Na mozaice, jejímž cílem je zkrášlení místa, pracovali tři dospělí a šest dětí. Jako materiál jim posloužily rozlámané dlaždičky proložené sklíčky. Na zhruba čtyřmetrovou mozaiku jich použili několik desítek.

Sousedský spolek Probuďme Nusle se snaží zkrášlit veřejná prostranství. Výmoly v chodnících vyplňuje mozaikami z rozbitých dlaždiček a kamínků.
Autor: Probuďme Nusle, Hana Dvořáková Suchánková

„Náměstíčko” s prolézačkou

„Jde o první krok v našem úsilí přebudovat tamní plácek v jakési náměstíčko, příští rok se sem chystáme umístit speciální vyvýšený záhon, který bude zároveň sloužit jako menší prolézačka pro děti. Z bezútěšného plácku chceme vytvořit přívětivé místo k setkávání sousedů,“ vysvětlil šéf spolku Probuďme Nusle, literární a filmový překladatel, Petr Štádler (43) , který na mozaice s dobrovolníky pracoval spolu s dcerou Bertou.

Sklíčka záplatují chodníky

Nápad se prý zrodil jako reakce na rozbité silnice a chodníky, kterých je v Nuslích požehnaně. „Řešíme to samozřejmě s úřady oficiální cestou, ale prosadit změnu je běh na dlouhou trať. Chtěli jsme reagovat nějak pružněji a kreativněji. Kontrastem s nevzhlednou okolní plochou chceme konstruktivně upozorňovat na problém a zároveň chodníky aspoň dočasně dekorovat,“ vysvětlil Štádler s tím, že spolek tak činí ohleduplně a na místech pokud možno nekontroverzních a neproblematických.

Anketa

Žili byste raději v Praze, nebo Brně?

Praha
Brno

„Zároveň jsme názoru, že v situaci, kdy po některých chodnících téměř nelze chodit, může naše iniciativa plochy už jen zlepšovat,“ vysvětlil. Sousedský spolek Probuďme Nusle má za sebou i další akce. Pořádá například sousedské slavnosti, Nuselský masopust, provozuje komunitní zahradu Vnitroblok Mečislavka, či akci Nusle dětem.

Video
Video se připravuje ...

Mini-park u Nuselských schodů už je hotový. (2018) Eva Fornálová

Fotogalerie
16 fotografií